• Zoeken
  • Lost Password?

Gouden tip: Lottie neemt zelf de regie

Als je al een tijdje chronisch ziek bent, of leeft met een fysieke beperking, dan heb je waarschijnlijk in de loop der tijd behoorlijk wat tips en tricks verzameld die je helpen bij het omgaan met je ziekte. Een tijdje geleden plaatsten wij een oproep of jullie de tip of het advies waar je het meest aan hebt gehad met ons wilden delen. Lottie deelt dit keer haar gouden tip: zelf de regie nemen bleek levensveranderend.

Revalideren

“Toen ik eind twintig was, stuurde mijn arts me naar een revalidatiecentrum. Al anderhalf jaar was ik aan bed gekluisterd door een auto-immuunziekte met ernstige longproblemen. Ik kwam op de longrevalidatie terecht, maar het personeel daar had vrijwel geen ervaring met mijn ziektebeeld dus ze experimenteerden maar wat. Het programma was veel te zwaar voor mij en ik begon me steeds slechter te voelen. Ik had erg veel pijn en was nog verder achteruitgegaan. Ik praatte erover met mijn persoonlijk begeleider en zij zei tegen me dat het tijd was dat ik zelf de regie in handen nam.”

Zelf de leiding nemen

“Bij het eerstvolgende overleg met alle behandelaars erbij, hebben we dit samen in de groep ingebracht. Ik zou voortaan de leiding nemen bij wat wel en niet kon op het gebied van bewegen. Ik zou naar mijn lichaam gaan luisteren. Pijn en moeheid zijn waarschuwingssignalen en ik ging continu over mijn grenzen door naar anderen te luisteren die niet wisten wat ik voelde. De fysiotherapeuten en artsen zouden vanaf nu mij volgen in plaats van ik hen.”

Luisteren naar je lichaam

“Vanaf dat moment begon ik, op een veel trager tempo dan eerst, eindelijk de gewenste vooruitgang te zien. De revalidatie werd een enorm succes en eigen regie nemen, bleek levensveranderend voor mijn lijf. Sindsdien probeer ik altijd naar mijn lijf te luisteren en dit ook duidelijk aan te geven bij artsen en andere zorgverleners. Ik ga nu minder snel over mijn grenzen en sta ook achter de behandelingen en medicatie die we samen uitzoeken. Als het niet goed voelt, dan doe ik het niet meer.”

Klik hier voor meer gouden tips.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!