• Zoeken
  • Lost Password?
Foto: Mathilde Dusol

Uniek Sporten maakt sporten en bewegen voor iedereen mogelijk

Sporten en bewegen moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Ook als je een beperking hebt. Daarom is Fonds Gehandicaptensport het platform Uniek Sporten gestart. Hier vind je alle mogelijke sporten en waar je die bij jou in de buurt kunt beoefenen. Je kunt er een sporthulpmiddel lenen of aanvragen én je leest er het laatste nieuws op het gebied van sport, lifestyle en inspirerende verhalen van andere sporters die je voor gingen. Iris van Ginhoven van Fonds Gehandicaptensport vertelt mij er meer over.

Uniek Sporten is een programma van Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met meer dan 300 aangesloten gemeenten en regio’s. Ons doel is om 1,7 miljoen mensen met een fysieke of mentale beperking en hun omgeving te bereiken en hen structureel te laten sporten en/of bewegen. Voor deze groep is dit namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Daarom werken we samen met gemeenten en sportloketten, zodat iedereen met een beperking, dichtbij huis, de mogelijkheid krijgt om te kunnen sporten en bewegen.”

Welke sport past bij jou?

Je weet het beste of een sport bij je past door het te proberen. Ons motto is dan ook ‘Je kunt meer dan je denkt’. Door te doen, ontdek je wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Daar ondersteunen we bij, want als je een beperking hebt, kun je helaas nog niet makkelijk overal terecht om te sporten en bewegen. Op unieksporten.nl kun je daarom met de Sportzoeker een sport vinden die bij je past én dichtbij huis is. Via de zoekfunctie kun je aangeven waar je woont, hoeveel kilometer je wilt reizen, welke sport je leuk lijkt en welke type beperking je hebt. Vervolgens kun je contact opnemen met de club om bijvoorbeeld een kennismaking in te plannen.”

Persoonlijk advies

“Misschien wil je liever persoonlijk advies bij het vinden van de juiste sport, of heb je specifieke vragen over jouw mogelijkheden. Een sportadvies is handig als je wel wilt sporten, maar nog niet precies weet welke sport voor jou geschikt is. Misschien wil je nog wat vragen stellen voor je daadwerkelijk contact opneemt met een sportaanbieder. Er is altijd ruimte voor vragen, of deze nu algemeen of misschien alleen voor jou van toepassing zijn. Dan kun je contact opnemen met de buurtsportcoach uit jouw gemeente of regio.”

Sporthulpmiddel nodig?

“Ook als je een sporthulpmiddel nodig hebt om te kunnen sporten kun je bij ons terecht. Via Uniek Sporten Uitleen probeer je gratis vier maanden lang een sporthulpmiddel naar keuze. Door een breed aanbod vind je uiteindelijk de sport die bij je past. Daarnaast is het meer dan een uitleenservice. Je krijgt namelijk ook advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het hulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Bevalt het goed dan ondersteunen we ook bij de aanschaf. Een eigen sporthulpmiddel kan best prijzig zijn. Via Uniek Sporten Hulpmiddelen financieren wij 85 procent van het bedrag dat de sporter nodig heeft. De overige 15 procent (met een maximum van 250 euro) kan zelf worden betaald of via crowdfunding worden opgehaald. Overigens kun je zonder een hulpmiddel te lenen ook direct een hulpmiddel via ons aanschaffen, dan geldt dezelfde regeling.”

Begeleiding

“Sportaanbieders of sportclubs die zich hebben aangesloten bieden altijd een aangepast sportaanbod aan. Heb je de aanbieder via onze Sportzoeker gevonden dan weet je dat je altijd bij hen terecht kunt met jouw beperking om te sporten en bewegen. Of zij persoonlijke begeleiding aanbieden, is afhankelijk van de aanbieder. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de club zelf.”

Crowdfunding voor sportclubs

“Als een sportclub geen middelen heeft om sporters met een beperking te laten sporten, kunnen zij via Uniek Sporten Crowdfunding een aanvraag doen om bijvoorbeeld sporthulpmiddelen aan te schaffen, zoals framerunners of sportrolstoelen. Zo kunnen ook zij aangepast sportaanbod mogelijk maken. Dit geldt ook voor evenementen, zoals een G-voetbaltoernooi. Wij doneren de eerste 40 procent van het benodigde bedrag en vervolgens helpen we ook om de rest bij elkaar te krijgen. De projecten die via ons platform worden ingediend hebben een slagingspercentage van 95 procent, dus we kunnen wel stellen dat dit vrijwel altijd lukt.”


Gratis app

“Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van ons platform of onze app. Onze gratis Uniek Sporten app is voor iedereen met een beperking. Wil je fit worden vanuit je rolstoel of trainen met een prothese? Met de app kun je ook thuis op eigen tempo en niveau sporten. Ook staan er complete workout-video’s en meer dan 4000 oefeningen in die zijn ontwikkeld door o.a. deskundige revalidatietrainers.”


Meer informatie over sporten in jouw regio

“De regioconsulenten die bij Uniek Sporten zijn aangesloten, zijn op de hoogte van het sportaanbod in de buurt en kunnen je dus goed adviseren. Daarnaast bieden zij ook sportadvies. Twijfel je dus nog om te gaan sporten en bewegen of welke sport voor jou geschikt is, dan staan zij voor je klaar om je verder te helpen.”

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:51:43 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!