• Zoeken
  • Lost Password?

Ongrijpbare dromen

Door een chronische ziekte kan ons toekomstperspectief in een klap volledig veranderen. We hebben allemaal een beeld over hoe ons leven of onze ideale wereld eruit zou moeten zien of wat we graag zouden willen bereiken. ‘Maak je dromen waar’ wordt vaak gezegd. Wat nou als door een chronische ziekte die dromen echt niet meer haalbaar zijn?

Hard werken voor dromen

We leren bijna allemaal dat we onze dromen moeten najagen en er hard voor moeten werken om ze te behalen. Daarna mogen we trots zijn omdat we hebben behaald wat we al zo graag wilden. Toch is voor veel chronisch zieken dit niet meer de realiteit. Werken chronisch zieken dan niet hard genoeg voor hun dromen? Ja, wij als chronisch zieken werken juist keihard om te bereiken wat we graag willen, maar door onze aandoening zijn we in sommige aspecten van ons leven nou eenmaal beperkt. Wat betekent dat we misschien wel tien keer zo hard moeten werken om iets voor elkaar te krijgen.

Rouwproces

Hoe moeten we ermee omgaan dat sommige dromen nooit waarheid zullen worden door onze ziekte? Iedereen met een chronische ziekte heeft helaas te maken met levend verlies. Heel platgeslagen omschrijft levend verlies het rouwproces bij een chronische ziekte. Levend verlies wordt getriggerd door verschillende zaken. Ongrijpbare dromen is daar zeker een van. Dat bekent dat er een rouwproces verbonden is aan het niet meer kunnen behalen van bepaalde dromen.

Haalbare dromen

Hoe kunnen we deze dromen haalbaar maken? Via omdenken, iets wat ontzettend makkelijk klinkt, maar zo moeilijk is en waar het ook de juiste tijd voor moet zijn. Wanneer je op een bepaalde manier een beetje hebt leren leven met alle emoties die samengaan met een chronische ziekte kun je ook leren omdenken. We kunnen onszelf zielig blijven vinden voor hetgeen we niet meer kunnen en wat we niet kunnen behalen of we zetten onszelf niet in de slachtofferrol en maken het allermooiste mogelijk van ons leven met chronische ziekte. Daarmee zeg ik niet dat er geen emoties mogen zijn en dat je nooit baaldagen mag hebben. Of dat je altijd positief moet zijn, maar wel dat er een balans moet zijn.

Kijk naar de positieve dingen: wat kan ik nog wel? Waar haal ik energie uit? Wat geeft mij plezier? Wat wil ik graag bereiken? Maak daar je aangepaste dromen van zodat ook jij, met een chronische ziekte, die nog steeds kan behalen, maar dan een beetje ander!

Lees hier meer artikelen van Mariëlle.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:00:29 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!