• Zoeken
  • Lost Password?

De loopfiets als loophulpmiddel

Een rolstoel, scootmobiel en rollator zijn hulpmiddelen die over het algemeen bij iedereen bekend zijn. Ook een loopfiets is een loophulpmiddel, maar is nog iets minder in het straatbeeld te zien. Hierdoor is het nog niet voor iedereen duidelijk is dat het ook hier om een loophulpmiddel gaat. Dit kan soms tot onbegrip leiden. Jammer want het is juist een heel mooi alternatief voor als je ondersteuning nodig hebt en toch in beweging wilt blijven. 

Een loopfiets is een fiets zonder pedalen. In plaats van te trappen kom je vooruit door je voeten over de grond te bewegen. Doordat je met je gewicht op de fiets leunt, belast je je benen minder waardoor lopen makkelijker gaat en je langere afstanden kunt afleggen. Dit is met name prettig als je last hebt van gewrichtsklachten, kortademigheid en vermoeidheid of om een andere reden ondersteuning nodig hebt. De fiets heeft een lage instap waardoor het veilig is om op te stappen en wil je langere afstanden afleggen, dan zijn er zelfs loopfietsen met elektrische ondersteuning verkrijgbaar.

Voordelen loopfiets

1. Je blijft langer mobiel 
2. Je ontlast je gewrichten
3. De loopfietsen zijn vaak licht van gewicht en makkelijk opvouwbaar
4. Het is een officieel loophulpmiddel dus je mag hem op de stoep en in winkels gebruiken 
5. Je kunt langere afstanden afleggen

Kosten en vergoeding

De modellen en prijzen van een loopfiets variëren. Ze zijn in verschillende soorten en maten te koop. Zoek er een die bij je past. Dus als het ene model niets voor je is, geef dan niet meteen op. De prijzen lopen uiteen tussen de 500 en 3000 euro. Sommige loopfietsen kun je naar eigen smaak aanpassen (bijvoorbeeld de kleur). Aan een loopfiets met elektrische ondersteuning zit uiteraard ook een hoger prijskaartje. Check bij je zorgverzekeraar of je gemeente (WMO) of zij de loopfiets vergoeden. En wellicht kan ook je ergotherapeut iets voor je betekenen. 

De ervaring van Lotte

Lotte van Winsen (36) heeft de spierziekte HMSN type 1a. Dit veroorzaakt spierkrachtverlies in haar benen en armen. Door een operatie heeft ze zenuwbeschadiging in haar been en is ze door de verminderde kracht voor het lopen afhankelijk van een loophulpmiddel. Sinds anderhalf jaar maakt ze gebruik van een loopfiets, de NRG-bike. “Voorheen gebruikte ik een kruk, soms nog voor korte stukken lopen, maar door zenuwpijn in mijn armen werd dit onhoudbaar. Ik heb gekozen voor een loopfiets, omdat ik dan, in tegenstelling tot een scootmobiel, toch nog in beweging ben en het me weinig energie kost. Ik hou het makkelijk een dag vol als ik erop uitga. Een nadeel is dat niet iedereen de loopfiets als loophulpmiddel herkent, waardoor ik vaak moet uitleggen dat ik hem om een medische reden gebruik. Een scootmobiel of een kruk herkent iedereen.”

Reizen met de loopfiets

“De loopfiets mag je in principe overal gebruiken, in winkels, op openbare plekken zoals in musea en pretparken, je mag hem meenemen in de trein en in het vliegtuig. Maar als je er mee wil reizen of ergens mee naar binnen wil nemen, moet je daar wel het een en ander voor regelen. In de trein moet je er bijvoorbeeld bij blijven zitten, tenminste als je hem niet in kan klappen zoals die van mij. Wil je er mee naar een museum, dan moet je dat van tevoren melden. Dit geldt ook voor het vliegtuig. Dit jaar ben ik er voor het eerst mee op vakantie geweest, ik heb de loopfiets toen meegenomen naar het reisbureau en het uitgelegd. De reisleiding van TUI heeft mij hierbij heel goed begeleid. Toen ik op het vliegveld aankwam, wisten ze er al van en werd ik net zo behandeld als mensen die in een rolstoel zitten. Omdat ik naar het buitenland ging, heb ik wel een sticker met een rolstoelsymbool erop geplakt, zodat mensen de fiets nog beter als hulpmiddel zouden herkennen.”

Omgaan met onbegrip

“Als mensen niet weten dat een loopfiets een officieel hulpmiddel is, dan probeer ik dit uit te leggen en gebruik te maken van bijvoorbeeld die sticker of een bewijs van mijn revalidatiearts. Vorig jaar heb ik mijn loopfiets meegenomen naar Disneyland Parijs. In het hotel kreeg ik een pasje waarmee ik in het park kon aantonen dat ik een aandoening heb. Maar ik merkte vooral bij de beveiliging dat dit wel voor problemen zorgde. In het buitenland maken er steeds meer mensen gebruik maken van een elektrische step, de loopfiets lijkt hierop en daarom dacht de beveiliging dat het een elektrische step was en die is verboden in het park. Of hij werd verward met een gewone fiets en in het park is het ook verboden om te fietsen. Dus dat was wel heel vervelend. Je wordt dan behandeld als iemand die zich niet aan de regels houdt, terwijl je een lichamelijke beperking hebt. Toen ze eenmaal zagen hoe ik liep, lieten ze me wel meteen door.”

Positieve reacties in Nederland

Ik heb de indruk dat in Nederland de loopfiets bekender is, want hier ervaar ik minder negatieve reacties. Misschien omdat het echt een fietsland is. Ik krijg juist ook positieve reacties: van mensen die het een mooie fiets vinden of die echt geïnteresseerd zijn om ook zo’n fiets aan te schaffen. Dat is wel heel leuk. Je kunt de loopfiets overigens voor onbeperkte tijd lenen via je zorgverzekeraar. Dit gaat dan niet om de NRG-bike, maar om de Van Raam loopfiets.”

Meer vrijheid

“Ik hoop dat mensen die twijfelen over het gebruik van de loopfiets het toch echt een keer zullen proberen. Het is niet makkelijk om te accepteren dat je een loophulpmiddel nodig hebt. Het heeft mij ook wat tijd gekost, maar de loopfiets heeft mij zoveel vrijheid en zelfstandigheid gegeven. Je kunt de fiets ook makkelijk meenemen in de auto en ik vind het heel fijn als ik met mensen op pad ben die goed kunnen lopen dat ik met ze mee kan en niet eerder moet stoppen vanwege vermoeidheid of pijn.”

Lotte op haar NRG- bike

Meer informatie:
https://nrgbike.nl/de-nrg-bike/wie-zijn-wij/
https://www.vanraam.com/nl-nl/advies-inspiratie/nieuws/waarom-kiezen-voor-een-loopfiets-voor-volwassenen

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:57:28 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!