• Zoeken
  • Lost Password?

Om hulp vragen

Vind jij dat ook zo moeilijk? Ik vind het persoonlijk erg moeilijk om hulp te vragen en te accepteren. En ook om ermee te leren leven dat ik bepaalde dingen gewoon niet meer zo goed zelf kan. Ik wil een ander niet lastig vallen met mijn problemen en voel me snel een aansteller. Een ontzettend moeilijk proces waarin ik wel steeds beter word, maar waarin ik ook nog veel moet leren. Zelf sta ik altijd voor een ander klaar en doe ik alles wat ik kan om een ander te helpen. Ik denk, wanneer ik een ander hulp aanbied of mij om hulp wordt gevraagd, nooit aan bovenstaande gevoelens. Waarom vind ik het zelf dan wel zo vervelend om hulp te vragen of accepteren?

Is hulp accepteren zwak?

Bij een chronische aandoening ontkomen we er vaak niet aan om hulp te moeten vragen aan onze omgeving. Toch is het voor veel mensen ontzettend moeilijk om hulp te vragen of te ontvangen. Of het nu om hulp in de huishouding is, voor persoonlijke verzorging, bij een grote of kleine hulpvraag is de drempel vaak even hoog. Waarom vinden we dat eigenlijk zo lastig? Het gevoel dat we het zelf niet goed genoeg kunnen, anderen niet willen belasten, we afhankelijk zijn en een belangrijke: moeten vertrouwen op de welwillendheid van anderen. We willen graag zelf onze eigen zaakjes regelen en volledig zelfredzaam zijn. Wanneer we anderen moeten vragen om te helpen, ervaren we dit vaak als zwakte en afhankelijkheid. Maar is het wel zo zwak? Ik denk dat het juist heel sterk is wanneer je hulp durft te vragen en te accepteren! 

Niet iedereen heeft voelsprieten

Wanneer je het om zou draaien en een dierbare om dezelfde hulp zou vragen, vinden we het geen enkel probleem en doen we dat graag. De mensen die altijd voor anderen klaar staan, zijn vaak de mensen die het heel moeilijk vinden om hulp te vragen of te accepteren. De mensen die geen hulp vragen, verwachten dat de mensen waar ze zelf altijd voor klaar hebben gestaan, ook zelf kunnen zien dat zij nu hulp nodig hebben. Helaas werkt het niet zo. De meeste mensen om ons heen voelen niet aan dat iemand hulp nodig heeft.

Als ik iets voor je kan doen…

Mensen zeggen ook vaak als ik iets voor je kan doen, moet je het zeggen he!? Maar laat dat juist net moeilijk zijn. Het is veel makkelijker als iemand het aanbiedt. Dat is dan ook direct een heel belangrijke tip voor mensen die graag hun dierbare willen helpen, bied praktische concrete hulp aan. Voor de mensen die net als ik het moeilijk hebben om hulp te vragen, vergeet niet: 

  • Anderen vinden het vaak fijn om te helpen
  • Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen
  • Hulp vragen is geen zwakte!

Meer van Mariëlle lezen? Klik hier of ga naar haar website.

Uitgelichte foto: Gustavo Fring via Pexels

.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:11:33 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!