• Zoeken
  • Lost Password?

Rouw- en verliescoach Mariëlle zet paarden in bij haar begeleiding

Sinds ik mij kan herinneren, zijn pony’s en paarden een onderdeel van mijn leven. Toen ik met Voor en Tegenspoed startte, was het al gauw een logische stap om mijn beste vriendjes in te zetten tijdens de ondersteuning. Ze zijn een liefdevolle en eerlijke steun! Bij paarden mag en kan je jezelf zijn zonder masker. De paarden worden tijdens mijn werk ingezet bij mensen die iemand zijn verloren, chronisch zieken, palliatieve zorg en ook bij kinderen. Al deze mensen hebben één ding gemeen en dat is dat ze te maken hebben met een rouw en verlies.

Paarden reageren sterk op menselijke emoties. Door het inlevingsvermogen van paarden zijn ze ontzettend goed in het lezen van emoties en lichaamstaal. Als kudde- en prooidieren hebben paarden veel behoefte aan duidelijkheid en veiligheid. Ze hebben het direct door wanneer de gedachten van mensen niet overeenkomen met de lichaamstaal. Dit verschil is waar ze op reageren. Deze reacties gebruik ik vervolgens tijdens de sessies. 

Erkennen van emoties

Paarden kunnen dan ook als geen ander helpen bij het erkennen van emoties. Door hun hulp wordt sneller duidelijk waar de echte pijnpunten van iemand zitten. Waar ik, zonder de paarden, soms meerdere gesprekken nodig heb, kom ik nu veel sneller achter het onderliggende probleem. Mensen ervaren dit vaak ook als een minder confronterende manier, lekker in de buitenlucht. Veel mensen vinden het vervelend om zichzelf helemaal bloot te geven wanneer ze tegenover iemand aan een tafel zitten. Met paarden breek je veel sneller het ijs.  Ze zorgen sneller voor een veilige en liefdevolle omgeving.

Geen waardeoordeel

Het mooie van deze viervoeters is dat ze alles doen vanuit onvoorwaardelijke liefde zonder waardeoordeel. Doordat paarden geen verwachtingen hebben, is er veel ruimte voor mensen om te zijn en voelen zoals ze op dat moment ook echt ervaren. Het wordt daardoor ook veel makkelijker om emoties te uiten en daarmee aan de slag te gaan. Paarden laten dit allemaal zien door hun lichaamstaal.

Ziek zijn of leven met een beperking is zwaar en niet altijd even makkelijk. Door ziekte ontstaat ook rouw en verlies. Verlies van een lichaam waar je op kan vertrouwen, verlies van een toekomst. Rouwen om een lichaam dat niet meer is wat je ervan verwacht of gehoopt had. Dit zorgt voor emoties zoals boosheid, frustratie, wanhoop en verdriet. Ook met deze emoties kunnen paarden helpen. Om opnieuw te leren leven en lichtpuntjes te zien met een lichaam dat niet meer zo is als jij graag had gewild. Wij mensen laten ons beïnvloeden door onze emoties en passen deels ons gedrag daarop aan. Paarden leven in het hier en nu waardoor ze je een liefdevolle eerlijke spiegel voorhouden. 

Goed om te weten

Een sessie vindt plaats náást het paard. Het maakt dus niet uit als je geen ervaring met paarden hebt. Zelfs mensen die bang voor ze zijn, draaien uiteindelijk bij en ervaren hoe gevoelig en liefdevol deze dieren zijn.

Meer van Mariëlle lezen? Ga naar haar website, klik hier voor haar artikelen voor Thriving Magazine of volg haar op Instagram.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!