• Zoeken
  • Lost Password?

Margret op weg naar Parijs ’24: Nederlands Kampioen

Paratriatleet Margret IJdema deed in september mee aan de Nederlandse Kampioenschappen in Roermond en aan de Wereld Kampioenschappen in Spanje. Om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Parijs van 2024 is het belangrijk dat ze hier genoeg punten binnenhaalt. 

Gouden plak in Roermond 

Op 17 september ging ik op voor het Nederlands Kampioenschap in Roermond. Het werd een geweldig succes met mooie tijden. Mijn harde werken werd beloond met een gouden plak, een fijne generale repetitie voor het Wereld Kampioenschap in Spanje op 23 september. Het niveau in Nederland is helaas nog niet zo hoog in de rolstoelklasse voor vrouwen, dus het Nederlands Kampioenschap was voor mij niet heel zwaar. Bij deze een oproep aan alle vrouwen in Nederland met ambitie voor de sport: Ga lekker trainen en doe volgend jaar ook mee!

WK in Spanje

Het wereldniveau, waar de deelnemers jonger zijn, ligt een stuk hoger. In Spanje ging het zwemmen zoals verwacht erg goed. Ik kwam als eerste in de wisselzones aan, waar ik over kon op mijn handbike. Mijn geweldige handler Neiske Becks heeft het fantastisch gedaan. Haar taak is om me uit mijn wetsuit te helpen en mij met mijn verlamde benen naar de handbike te begeleiden. Later in de race helpt ze mij met de wissel van handbike naar wheeler. Dit alles moet zo snel mogelijk (en zonder zijn tenen te breken). 

Hobbelige weg

Het fietsparcours in Spanje bestond uit veel verkeersdrempels en ik moest veel klimmen en afdalen. Voor mij betekent dit dat mijn rug dan veel klappen moet opvangen wat resulteert in extra veel zenuwpijn. Mijn weg naar de Paralympische Spelen in Parijs gaat dus letterlijk met veel hobbels en ups en downs gepaard. Gelukkig heb ik nog steeds baat van mijn zwangerschapsyoga van 17 jaar geleden en kon ik veel pijn wegpuffen. Het wereldkampioenschap heb ik uiteindelijk op karakter uitgereden. Hiervoor ben ik beloond met een 9e plek, waardoor ik nog wat belangrijke punten voor de kwalificatie in Parijs kan bijschrijven. 

7e van de wereld

Na deze twee wedstrijden sta ik 7e op de wereldranglijst. Vet goed natuurlijk, maar het is nog te weinig om me zeker te stellen van een startplek in Parijs. Vandaar dat ik op 19 oktober weer naar Spanje afreis. Deze keer naar Malaga, op jacht naar belangrijke punten. Daarna reis ik door naar Italië om daar op 29 oktober in Taranto te starten. Ik weet heel goed dat het moeilijk gaat worden om de wereldtop te verslaan, maar ik ben vastbesloten om te strijden voor het hoogste haalbare.

De weg naar Parijs is zwaar, maar niks is onmogelijk zolang je er zelf maar in gelooft.

Meer informatie:
Lees meer over Margret via haar website of volg haar op Instagram
Klik hier voor meer artikelen van Margret over haar weg naar de Paralympische Spelen in Parijs ‘24.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!