• Zoeken
  • Lost Password?

8 manieren om de koude wintermaanden door te komen

De lastigste overgang van het jaar vind ik die van herfst naar winter. In het voorjaar kan mijn lichaam zich na een koude periode weer ontspannen. Warmte doet mijn lichaam goed en ik kan op een dag veel meer doen. Maar zodra de temperatuur daalt, merk ik dat meteen aan mijn lichaam. Bewegen gaat moeizamer, blauwe vingertoppen dienen zich aan (fenomeen van Raynaud) en de lepels (lepeltheorie) zijn sneller op. Herkenbaar? Ik geef je 8 tips om beslagen de wintermaanden door te komen.

1. Beweeg iedere dag

De dagen zijn korter en als je wakker wordt is het nog donker en koud. Je lichaam heeft wat langer de tijd nodig om te ontwaken. Begin de dag met wat lichte (stretch)oefeningen om je spieren op te warmen. En zorg ook dat je gedurende dag beweegt. Het houdt je gewrichten soepel, maakt je spieren sterk en zorgt voor meer energie. Het hoeven geen intensieve sportsessies te zijn, maar een blokje om is al voldoende. Kun je niet naar buiten dan zijn er inmiddels genoeg apps die (low-impact) oefeningen voor thuis aanbieden, en denk ook aan (stoel)yoga. Maar ook klusjes doen in huis of dansen op je favoriete muziek volstaat, zolang je je lichaam maar aan het werk zet. 

2. Zorg voor voldoende vitamine C en D

Veel mensen met een chronische ziekte hebben ook te maken met een verminderde weerstand. Het is dan van belang om gedurende de wintermaanden, wanneer er meer virussen in de lucht hangen, voldoende vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C helpt het immuunsysteem tegen virussen en versnelt het genezingsproces. Voedsel dat veel vitamine C bevat, zijn onder andere sinaasappels, tomaten, broccoli, kiwi’s en zwarte bessen. 

In de wintermaanden brengen we minder tijd buiten door en worden we minder blootgesteld aan zonlicht doordat de dagen korter zijn. Je doet er daarom verstandig aan om bij je huisarts je vitamine D waarde te laten testen, om je ervan te verzekeren dat die niet te laag is. Vitamine D zorgt onder andere voor sterkere botten, spieren en is ook goed voor je immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D daarentegen kan juist weer tot pijn, vermoeidheid en depressie leiden. 

3. Wees voorbereid

Ik zeg maar zo, een voorbereid mens telt voor twee. Niet alleen het weer in Nederland is wisselvallig, ook je gezondheid is in de wintermaanden vaak wisselvalliger. Niks is zo vervelend als je toch het huis uit moet terwijl je eigenlijk helemaal niet fit bent of als het weer tegenzit.  Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg medicatie in huis hebt en wacht niet tot het laatste moment met het opnieuw bestellen. Hetzelfde geldt voor andere producten die je dagelijks gebruikt. Een voorraadje aanleggen helpt dat je niet in de stress schiet als je er even niet op uit kunt. Tegenwoordig kun je bijna alles online bestellen, maar het is wel eens voorgekomen dat door extreme weersomstandigheden ook de koeriers niet de straat op gingen. Het is dan fijn als je kunt terugvallen op bijvoorbeeld eten uit de vriezer of uit je voorraadkast. 

4. Denk in laagjes

Je bent geneigd om een lekker dikke trui aan te trekken als je het koud hebt, maar wist je dat je warmer blijft wanneer je verschillende dunnere laagjes over elkaar aantrekt? Door de ruimte die tussen de laagjes ontstaat, wordt de warmte beter vastgehouden. Bovendien kun je makkelijker anticiperen op de temperatuur door naar wens een laagje aan- of uit te doen. Als je hierbij ook nog let op het materiaal van de kleding kun je er helemaal je voordeel mee doen. Katoen is bijvoorbeeld minder geschikt omdat het vocht absorbeert. Als het nat wordt door vocht of transpiratie, krijg je het hier juist kouder van. Materiaal als wol of flanel is dan meer geschikt. Wol is lichtgewicht en er zijn veel verschillende soorten beschikbaar die niet kriebelen of prikken.

5. Handschoenen voor binnen én buiten

Degenen die last hebben van het fenomeen van Raynaud weten hoe belangrijk het is om je handen en vingers warm te houden. Handschoenen zonder vingers kunnen hiermee helpen wanneer je veel op de computer werkt. En als je naar buiten gaat, doe je handschoenen dan alvast binnen aan. Wacht niet totdat je het koud krijgt, want daarna is het lastiger om ze weer warm te krijgen. Tegenwoordig zijn er ook handschoenen beschikbaar waarmee je gewoon je telefoon kunt blijven bedienen.

6. Accessoires die je warm houden 

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten accessoires op de markt die je gedurende de wintermaanden helpen warm te blijven. Van warmhoudkussens, stoel- en voetwarmers, tot oplaadbare handwarmers die je in je jaszak kunt stoppen. Maar denk ook aan elektrische dekens en een hittepit die je in de magnetron kunt opwarmen. 

7. Warm blijven in de auto

Beschikt je auto niet over ingebouwde stoelverwarming dan kun je zelf een elektrische stoelverwarmer aanschaffen. Deze zorgt vaak al eerder voor warmte op je rug en billen voordat de auto volledig door de verwarming is opgewarmd en is daarom ook een uitkomst voor de korte stukjes. Heb je lederen bekleding, leg dan een deken op de stoel zodat je niet op het koude leer hoeft te zitten. Sowieso is het handig om altijd een deken in je auto te hebben. En ook voor je stuur is er stuurbekleding die comfortabeler aanvoelt dan het koude stuur.  

8. Prioriteer je mentale gezondheid 

De winterperiode is voor sommigen een tijd waarin ze somberder zijn. De koude temperaturen, kortere dagen, minder sociale contacten in combinatie met meer klachten van de chronische of lichamelijke aandoening kunnen een wissel trekken op je mentale gezondheid. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en self-care en praat er met vrienden, familie of je huisarts over als je merkt dat je er zelf niet uitkomt.

Meer tips & tricks lezen, klik dan hier.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!