• Zoeken
  • Lost Password?
samenstellen van een action board

Maak je dromen waar met een action board

Wanneer was de laatste keer dat jij je dromen echt in beeld hebt gebracht? We hebben allemaal verlangens en wensen en soms ondernemen we concrete stappen om ze waar te maken (zoals die ene toffe reis die al zo lang op je lijstje stond) en andere keren blijft het bij een droom (een B&B beginnen in Italië bijvoorbeeld). Als je je dromen visueel maakt met een action board, stel je je brein er alvast op in om eventuele kansen te grijpen die je in staat stellen dichter bij die dromen te komen. 

Daarnaast zet het aan tot actie, zegt Tara Swart in haar boek ‘De Bron’ (The Source). Soms maakt leven met een chronische ziekte dat we onze dromen in de diepvries zetten. We denken dat sommige dromen niet meer uit kunnen komen of dat ze te ingewikkeld zijn geworden en willen er liever niet meer aan denken. Maar dat is zo zonde want het hebben van verlangens en daarmee doelen om die verlangens op een dag waar te maken, kan je ook veel plezier brengen. Hoe leuk kan het zijn te sparen voor jouw doel, alles uit te zoeken en te regelen en er dan op een dag klaar voor te zijn? Alle stappen in dit proces kunnen veel voldoening geven.

Wat is een action board?

Een action board is een stuk karton of een vel papier (vaak minimaal A4-formaat) dat je volplakt met beelden (en soms wat tekst) van hoe jij je toekomst wenst. Volgens Tara heb je ongeveer een week nodig om een action (of vision board) te maken. Ze geeft de voorkeur aan het woord ‘actie’ boven ‘visie’ omdat het wel de bedoeling is dat je zelf actief wordt. ‘Zodra je aan de slag gaat met beelden verzamelen voor je bord en de plaatjes op het bord vormgeeft, is het belangrijk dat je er regelmatig aandacht aan besteedt. Het bord moet authentiek voelen voor jou,’ zegt Tara. ‘De beelden gaan je inspireren en daarvoor moeten ze een afspiegeling zijn van dat wat jij echt wilt.’ 

Stappenplan voor je action board:

Stap 1: Benodigdheden

Naast karton (de afmeting doet er niet toe) heb je een stapel tijdschriften, een schaar en lijm nodig. Je kunt een action board ook digitaal maken, maar volgens Tara is het de kracht van aanraking die je bord sterker maakt. 

Stap 2: Verzamel afbeeldingen

Blader door de tijdschriften en kies plaatjes waar je een goed gevoel van krijgt. Om je waarneming via je oogzenuwen in de hersenen zoveel mogelijk te prikkelen, raadt ze aan alleen maar afbeeldingen te gebruiken en geen tekst, tenzij het een zin of citaat is die enorme impact op jou heeft. Gebruik ook een aantal symbolen voor dingen die je zou willen bereiken. Die triggeren onbewuste en emotionele delen van je brein. Zo kun je bijvoorbeeld een ballon gebruiken om de wens voor meer vrijheid visueel te maken.

Stap 3: Groepeer de afbeeldingen op thema

Groepeer dan de afbeeldingen op thema. Gebruik vervolgens je intuïtie om ze op het karton neer te leggen. Plak ze nog niet vast. Plaats de dingen die het belangrijkst voor je zijn in het midden of aan de bovenkant. Je kunt verschillende thema’s met elkaar verbinden maar ook los van elkaar laten door ruimte ertussen creëren als dat is wat je wilt in je leven. 

Stap 4: Laat het rusten

Laat het bord nadat je klaar bent minimaal 24 uur met rust, zoek er daarna eventueel nog plaatjes bij, haal weg wat je niet aanspreekt, schuif met plaatjes en wijzig naar wens. Daarna plak je het op.

Stap 5: Kies de juiste plek

Plaats je action board op een plek die voor jou goed zichtbaar is, zodat je het minstens een keer per dag ziet. Een goede reden om je board een plek naast je bed te geven, is dat je er dan elke avond voor het slapen gaan nog even een blik op kunt werpen. Op het drempelbewustzijn tussen waken en slapen, zijn we namelijk bijzonder ontvankelijk, volgens Swart. Het zal dan eerder je dromen domineren waardoor je je onbewust datgene inprent waar je overdag naar uit moet kijken. Probeer de eerste maand regelmatig naar je bord te kijken. Een foto van je action board maken en als achtergrond in je telefoon instellen, werkt ook goed daarvoor.

Stap 6: Ga er concreet mee aan de slag

En dit is nog niet alles, want het is niet zo dat als je wat plaatjes uitknipt en op een stuk karton plakt, dat ze dan waarheid zullen worden voor jou. Je zult er ook concreet mee aan de slag moeten als je wilt dat er iets gebeurt. Je action board is eigenlijk een grote visuele reminder voor dat er werk aan de winkel is. Je kunt aan de slag gaan door drie van je dromen van je action board te noteren en daarvoor kleine stappen te bedenken waarmee je nu al aan de slag kunt. Als een van je doelen bijvoorbeeld afvallen is, dan kan een eerste stap voor jou zijn dat je vandaag begint met in plaats van frisdrank te drinken, je vanaf nu kiest voor water of thee. Als je dat goed afgaat, kun je bijvoorbeeld je favoriete ongezonde snacks vervangen voor een gezond alternatief, zoals een stuk fruit. Eventueel kun je in je dagboek bijhouden hoe goed je vordert met het bereiken van je doelen.

Dit laatste, concrete stappen nemen, kan aanvoelen als een domper. Vrijwel niets overkomt je zonder er je handen voor uit de mouwen te steken. De kans is klein dat die prins op het witte paard zomaar voor jouw voordeur staat. Maar je kunt hem wel tegenkomen als je je bewust meer openstelt voor je omgeving en je bijvoorbeeld een naar nieuwe plekken gaat om mensen te ontmoeten. Het zien van je action board kan je geheugen vaak even opfrissen en je weer op de juiste koers zetten naar je dromen. Zet die stappen die nodig zijn en laat ons weten of je al iets hebt bereikt!

Bron:
De Bron – Tara Swart (vertaling van The Source), september 2019, Lev.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 01:28:21 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!