• Zoeken
  • Lost Password?
Droomhuis kopen: miniatuurhuis met sleutel

Arbeidsongeschikt en je droomhuis kopen?

Zit jij ook wel eens verlekkerd door Funda te scrollen, fantaserend over wat je zou doen als het mogelijk zou zijn om dat ene mooie huis te kopen? Om vervolgens je laptop weer dicht te slaan omdat, nu je arbeidsongeschikt bent, de kans dat je een hypotheek kunt afsluiten en je droomhuis kunt kopen praktisch nihil is? Niet zo snel! Misschien zijn de kansen niet zo groot als wanneer je een (fulltime) baan zou hebben, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, afhankelijk van je privésituatie en het soort uitkering dat je ontvangt. 

Vast inkomen

Met een vast inkomen heb je doorgaans de beste papieren voor een hypotheekaanvraag. Wanneer je een uitkering ontvangt, wordt het iets ingewikkelder. Dat komt doordat veel uitkeringen niet gezien worden als een vast en gegarandeerd inkomen. Voor hypotheekverstrekkers is dit een risico. Dit is ook de reden dat hypotheekverstrekkers een intentieverklaring van de werkgever vragen aan mensen met een tijdelijk contract. Hiermee geeft je werkgever aan dat er zicht is op een vast contract. Om als flexibele arbeidskracht in aanmerking te komen voor een hypotheek moet je de afgelopen drie kalenderjaren hebben gewerkt. 

Hypotheekverstrekkers willen je geen risico’s laten lopen als je inkomen niet zeker is. Daarom kom je met een inkomen uit een tijdelijke uitkering vrijwel nooit in aanmerking voor een hypotheek. Wanneer er sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid, is er ook sprake van een min of meer gegarandeerde uitkering. Dit kan worden gezien als een vast inkomen en biedt dus mogelijkheden!

Blijvend arbeidsongeschikt

Dit geldt bijvoorbeeld voor de WIA-uitkering. De WIA bestaat uit een WGA- en IVA-uitkering. Een WGA-uitkering krijg je als je twee jaar of langer ziek bent en (in de toekomst) kunt werken. Een IVA-uitkering wordt uitgekeerd bij volledige arbeidsongeschiktheid, dat wil zeggen dat je minstens 80 procent en duurzaam arbeidsongeschikt bent.  Er is geen vooruitzicht dat je weer kunt werken. De IVA wordt vaak wel gezien als een vast inkomen en kan worden meegenomen bij het berekenen van de hypotheek. 


Ben je blijvend arbeidsongeschikt verklaard, dan neemt de kans op het verkrijgen van een hypotheek dus toe. Ben je voor 1 januari 2004 ziek geworden en in de WAO terechtgekomen dan is er ook kans dat je dit inkomen mag meenemen in de hypotheekaanvraag. 

Wajong

Of je met een Wajong- uitkering een hypotheekaanvraag kunt doen, is afhankelijk van je specifieke persoonlijke situatie. Hierbij gelden de volgende mogelijkheden:  

  • Heb je een oude Wajong- of Wajong 2010-uitkering én arbeidsvermogen: dan kan het inkomen van je uitkering worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Heb je Wajong 2010 én kun je nog arbeidsvermogen ontwikkelen: dan kun je het inkomen van je uitkering ook meenemen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Met een Wajong 2015-uitkering ontvang je een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Dit inkomen wordt als blijvend beschouwd en mag je meenemen in je hypotheekaanvraag. 

Eigen middelen

Maar ook wanneer je een tijdelijke uitkering hebt, zijn er mogelijkheden. Heeft je partner een eigen arbeidsinkomen of heb je zelf eigen middelen of de inbreng van spaargeld, dan kan dit in je voordeel werken. 

Levensverzekering

Aan veel hypotheken zit een overlijdensrisicoverzekering vast, die de afbetaling van je hypotheek garandeert als je plotseling komt te overlijden. Veel maatschappijen stelden zo’n verzekering verplicht. De Nationale Hypotheek Garantie heeft die verplichting uit haar voorwaarden gehaald. In navolging hiervan hebben andere maatschappijen de verzekering daarom ook geschrapt, waardoor een overlijdensrisicoverzekering niet bij alle hypotheken verplicht is. 

Uitkeringsverklaring

Bij de aanvraag van een hypotheek heb je een toekenningsbesluit nodig. Dat is een verklaring van het UWV waarin de hoogte en de duur van je uitkering staat. Via het UWV kun je een overzicht downloaden waarop alle loongegevens van de afgelopen vijf jaar staan. Dit bericht kun je gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek.

Kortom, ook wanneer je arbeidsongeschikt bent, zijn er mogelijkheden om je droomhuis te realiseren. Het is dus de moeite waard om met een hypotheekadviseur je persoonlijke situatie te bespreken. Dus laptop weer open en scrollen maar!

Meer informatie en bronnen:
perspectief.uwv.nl
hypotheker.nl 

Lees ook: Met een uitkering naar het buitenland verhuizen

Foto: Tierra Mallorca via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:46:40 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!