• Zoeken
  • Lost Password?

Kijken: Headspace Guide to Sleep

Aangezien ik zelf een slechte slaper ben, was ik erg benieuwd naar de nieuwe serie op Netflix: Headspace Guide To Sleep. Een korte serie met tips en inzichten over slaapgedrag. Voor mij vooral een reminder om de gewoontes, waarvan ik diep van binnen al wist dat ze mijn nachtrust schaden, af te leren.

In zeven afleveringen van ongeveer twintig minuten komen verschillende thema’s rondom slaap(gebrek) aan bod. Zo wordt ingegaan op fabels en feiten over slapen. Is acht uur slaap bijvoorbeeld voldoende? Wat is de invloed van apparaten op je nachtrust? Is blauw licht nu echt zo schadelijk en hoe kun je apparaten ’s nachts juist in je voordeel inzetten? 

Ook dromen komen aan bod. Wat zeggen ze over je nachtrust en kun je ze beïnvloeden? Wat zijn lucide dromen en welke invloed heeft mindfulness hierop? De relatie tussen slaap en stress wordt uitgelegd. Wat doen slaapmedicatie en kruidengeneesmiddelen voor je? 

Maar ook, wat is de invloed van (zon)licht op je nachtrust. En wat is het ideale slaapritme? Ben je een ochtend- of avondmens? En zijn dutjes wel of niet goed voor je? 

In korte behapbare afleveringen wordt de theorie in zes tot acht minuten duidelijk uitgelegd. Daarna eindigt Eve (de verteller) iedere aflevering met een andere ontspanningsoefening om je te helpen makkelijker in slaap te vallen. Hierbij is het goed om te kijken naar welke oefening voor jou het beste werkt. Zo is er bijvoorbeeld een oefening waarbij je je hele dag weer na moet lopen. Na een stressvolle dag vond ik deze oefening allesbehalve ontspannend. 

Als je net als ik al enige tijd moeite hebt met goed slapen, zal de serie je waarschijnlijk geen levensveranderende inzichten opleveren. Maar voor mij was het weer even een goede reminder om bepaalde gewoontes (weer) af te leren, zoals minder schermtijd en geen ingewikkeld denkwerk voor het slapen gaan. Het was interessant om de theorie achter bepaalde feiten te horen, zodat je beter snapt waarom iets wel of niet goed voor je is. En ik moet zeggen, sinds ik een aantal van de ontspanningsoefeningen toepas, gaat het in slaap vallen wel een stuk beter.

Meer Headspace

Van de makers van Headspace: Guide to Sleep, kun je op Netflix ook kijken naar Meditation en Unwind Your Mind.

Foto: Kinga Cichewicz via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 02:24:37 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!