• Zoeken
  • Lost Password?
winkelend vrouw met gele hoofddoek

Tien tips voor een geslaagd dagje weg

Je hebt je enorm verheugd op een dagje weg. De dag is aangebroken, maar je voelt je helemaal niet fit. Je bent moe en je hebt pijn. Tot overmaat van ramp sliep je door positieve spanning ook nog eens slecht. Wat een teleurstelling. Als je toch besluit te gaan, want je keek er al zo lang naar uit, sleep je je door de dag heen zonder echt te kunnen genieten. Of je zegt af en je zit thuis te balen dat het niet is gelukt. Herkenbaar? Dit is mij regelmatig overkomen. Omdat ik dagjes uit niet wilde schrappen, ben ik op zoek gegaan naar de beste manieren om een geslaagde dagtrip te doen. En zo gaat jou dat ook lukken.

1. Plan vooraf

Een goed begin is het halve werk, wordt wel eens gezegd en in het geval van een chronische ziekte begint dat goede begin vaak al met de dag voor je geplande trip of activiteit. Plan en doe die dag zo min mogelijk zodat je je dagje weg fris en met een goed opgeladen batterij start. 

2. Arriveer uitgerust

Kies je vervoer zorgvuldig. Is autorijden heel inspannend voor jou? Ga dan niet zelf rijden maar laat je rijden of kies een andere manier van vervoer. Ga je met het openbaar vervoer? Kijk dan of je door iemand naar het station gebracht kunt worden of neem een bus of taxi. Hou ruime overstaptijden aan, zodat je niet veel te hard gaat lopen om je aansluiting te halen of de trap kiest omdat wachten op de lift te lang duurt. Kies eventueel ook voor treinreizen in Eerste Klas, omdat je daar sneller een zitplaats hebt en vanwege de rust. Zo kun je nog even lekker ontspannen. 

3. Neem rustpauzes

Je kent je lijf zelf het beste en waarschijnlijk kun je prima aanvoelen hoe lang je ongeveer in beweging kunt zijn voordat je moe wordt en even een rustpauze nodig hebt. Een valkuil is vaak te lang doorgaan en dan al te laat zijn met je eerste rustpauze. Als je te lang doorgaat, is het lastiger te herstellen dan wanneer je tijdig je rust pakt. Plan dus al vrij snel die ‘koffie met gebak’-pauze en probeer je batterij weer (bijna) vol te krijgen. 

4. Kies de hoogtepunten

Niet alles hoeft of moet. Vroeger wilde ik veel te veel: ik wilde alles in één dag zien en doen in een nieuwe stad. Dat is voor een fit persoon al niet eens haalbaar, laat staan wanneer je kampt met fysieke uitdagingen. Kies één of twee dingen die je echt graag wilt zien en leg daar de focus op. Als er uiteindelijk nog meer dingen lukken, dan is dat mooi meegenomen, maar daar gaat het niet om. 

5. Plan een museumbezoek

Musea kunnen fungeren als ideale rustpauze of relaxte activiteit (als je er niet overprikkeld van raakt). In musea zijn rolstoelen te leen, zodat jij even kunt zitten en uitrusten terwijl je reisgenoot jou voort kan duwen. Daarnaast is er veel gelegenheid ergens te gaan zitten om te genieten van een kunstwerk. Zo’n zitmoment geeft ook tijd om even echt met je aandacht bij een schilderij te zijn of om iets wat je hebt gehoord of gelezen in het museum te overdenken. Vaak zijn we zo gehaast bij een museumbezoek dat we eigenlijk niet eens goed weten wat we allemaal hebben gezien. 

6. Weet wanneer je moet stoppen

Een handige manier om met iemand die veel meer energie heeft dan jij om te gaan, is om diegene in z’n up wat extra dingen te laten doen. Ik heb altijd een boek of e-reader in m’n tas voor dit soort gelegenheden. Samen kies je dan een plek waar jij wel een tijdje wilt achterblijven om even te ontspannen of iets te lezen. Kies iets uit waar je comfortabel zit en waar je het wel anderhalf tot twee uur uithoudt. Spreek dan af dat diegene waarmee je reist je na die tijd daar weer ophaalt of kies een locatie en tijd waar je weer samenkomt. Als je met vriendinnen een dagje weg bent en jullie zijn aan het shoppen, kun jij bij de paskamers gaan zitten en kunnen zij kleren passen en jou een modeshow geven. 

7. Vermijd trappen en heuvels

Dit kost je alleen maar extra energie, dus als het niet absoluut noodzakelijk is dan moet je het gewoon niet doen. Meestal is er wel een andere weg naar boven.

8. Test nog minstens twee horecagelegenheden

Een mens moet toch voldoende eten en drinken om zich te kunnen blijven inspannen en gehydrateerd te blijven. Snel moe zijn of pijn hebben, is soms het perfecte excuus om dat leuke horecazaakje toch even te proberen.

9. Niet koken

Als je ’s avonds van plan bent thuis te eten, zorg er dan voor dat je of al iets klaar hebt staan (zoals een pan soep of een diepvriespizza) of laat eten bezorgen. Zelf nog gaan koken na zo’n lange dag is niet slim, ook al heb je misschien nog energie over. Ga zo snel mogelijk lekker in de relaxmodus.

10. De dag erna … uitslapen

Ook voor deze dag geldt: plan een vrije dag. Zorg dat je kunt uitslapen en doe het rustig aan. Meestal is het onvermijdelijk, ondanks een relaxed programma, dat je de volgende dag wat naweeën voelt. Maar dat geeft niet, want vaak is zo’n dagje weg echt de moeite waard. 

Lees hier meer over reizen.

Foto: Desizned via Shutterstock

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:11:52 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!