• Zoeken
  • Lost Password?

Lezen: Geloof niet alles wat je denkt (Björn Lindeblad)

In juni kwam in Nederland het boek ‘Geloof niet alles wat je denkt’ van de Zweedse ex-bosmonnik Björn Natthiko Lindeblad uit. Toen ik las dat het boek, onder andere, over leven met de diagnose ALS gaat, was ik om: ik verwachtte dat iemand met een chronische ziekte, zoals ik, hier veel van zou kunnen leren. En dat is zeker zo!

Björn Lindeblad studeert bedrijfskunde en staat op zijn zesentwintigste op het punt het jongste hoofd van de financiële afdeling van een groot internationaal bedrijf te worden, als hij tijdens het mediteren een ingeving krijgt dat het ‘tijd is om verder te gaan’. Hij realiseert zich dat succesvol zijn geen garantie voor geluk is. Lindeblad neemt ontslag en raakt, nadat hij tijdens een trektocht in Nepal gedumpt wordt door z’n vriendin, diep in de put. Het wordt hem pijnlijk duidelijk dat hij geen idee heeft wat hij moet doen als hij zich akelig voelt. Dat leer je niet in de schoolbanken. Hij besluit, zonder ooit enige interesse te hebben gehad in religie, het klooster in te gaan. Om precies te zijn, wordt hij bosmonnik in Noord-Thailand. 

Slapend mediteren

Met humor vertelt hij over zijn eerste jaren van dagelijks uren mediteren: Hoe zijn gedachten een wild apencircus lijken. Dat we denken dat het bij mediteren helemaal stil moet worden in onze bovenkamer, maar dat gebeurt niet omdat ons brein er is om ideeën te produceren. En hoe hij na jaren nog steeds geregeld in slaap valt bij nachtelijke meditatiesessies en daarvoor allemaal trucjes bedenkt. Ook ervaart hij dat lopend en staand mediteren hem hierbij niet helpen: hij valt ook dan nog steeds in slaap. 

Loslaten van overtuigingen

Lindeblad deelt in vrijwel ieder hoofdstuk wijze lessen en haalt veel thema’s aan die je ook goed in het dagelijks leven kan toepassen. Hij praat over het ‘niet-weten’ omarmen en het loslaten van een groot deel van onze overtuigingen. “Maar al te gauw zitten we gevangen in de schemering van ons eigen denken. We zijn niet aanwezig, worden kortzichtig en staren ons blind op stellige gedachten.” Terwijl een open en nieuwsgierige houding veel prettiger is voor onszelf en naar anderen toe. Hoe beter we worden in loslaten, hoe meer het ons schenkt. “Ik kan het ook mis hebben”, is daarbij een magisch mantra,’’ deelt Lindeblad.

Psychisch lijden

“Veel lastige dingen worden veroorzaakt door onze eigen gedachten. In het algemeen wordt psychisch lijden niet veroorzaakt door dingen in de buitenwereld, maar door dat wat in ons gebeurt. Gedachten die in ons opborrelen en die we dan geloven. Daar, in onze gedachten, ontstaat, leeft en gedijt ons lijden, zolang we dat toestaan,” schrijft hij. Vandaar ook de titel van het boek: Geloof niet alles wat je denkt. Een van de wijste lessen die hij in zeventien jaar kloosterleven heeft geleerd.

Je handen openen

Bijna aan het einde van zijn kloostertijd hoort Lindeblad dat hij de auto-immuunziekte ITP heeft, een ziekte die zorgt voor een tekort aan bloedplaatjes. Dat drukt een flinke stempel op zijn leven. Hij krijgt te maken met pijn en vermoeidheid en op een dag besluit hij dat het tijd is terug te keren naar het gewone leven. Het is tijd om al het geleerde in de praktijk te brengen. Zijn terugkeer naar een maatschappij die draait om geld en succes valt hem zwaar. Mede omdat hij fysiek niet in staat is te werken. Hij raakt in een depressie en het duurt anderhalf jaar voordat hij besluit zijn kennis te delen en meditatieleraar te worden. In die tijd leert hij zijn ‘tot vuisten gebalde handen’ weer te ontspannen. Een eenvoudig gebaar dat je laat zien hoe je van alles waar je je stevig aan vastklampt kunt loslaten: gevoelens, dingen, overtuigingen. Met iets minder controle en iets meer vertrouwen leven. Wil je het leven in de wurggreep houden of het omarmen?

ALS

Een paar jaar nadat Lindeblad uit het klooster is getreden, krijgt hij de heftige diagnose ALS, een terminale ziekte met een levensverwachting van gemiddeld een tot vijf jaar.  “We denken vaak dat we het leven meer kunnen en zouden moeten sturen. Maar daarin vergissen we ons,” zegt hij. Nog meer dan bij de ITP en de depressie probeert hij zo goed en zo slecht als dat soms gaat zijn geleerde lessen in de praktijk te brengen. Boos wordt hij niet: “Mij is nooit toegezegd dat ik lang mocht leven.” This too shall pass is een van zijn levensmotto’s. Hij heeft een inspirerend, eerlijk boek geschreven dat een ander perspectief biedt voor iedereen die daarvoor z’n handen wil openen. 

WINACTIE
Het boek ‘Geloof niet alles wat je denkt’ van Björn Lindeman winnen’? Van de uitgeverij mogen we onder onze Instagramvolgers een exemplaar verloten. Kijk voor de spelregels op ons Instagramaccount @thrivingmagazine. De winactie sluit op woensdag 22 september 2021. We maken de winnaar via onze Instastories bekend.

Bron:
Geloof niet alles wat je denkt; wijsheden van een moderne monnik voor een betekenisvol leven – Björn Natthiko Lindeblad, 2021, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Amsterdam

Klik hier voor meer leestips.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:53:06 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!