• Zoeken
  • Lost Password?
Fenna van Kerckhoven door Denise van Duren

Energieverdeling: zo manage je jouw energie beter als ondernemer

Wil je meer leren over energieverdeling? Zodat je niet aan het eind van de dag totaal gesloopt bent, wel leuke dingen kunt blijven doen, maar je ook kunt focussen op werk? Lijkt misschien een beetje onmogelijk, maar dat is het zeker niet. Ik laat het je zien. 

Energieverdeling

Het verdelen van je energie is balans zoeken. Balans die voor jou werkt en die je in de loop van de tijd zal blijven aanpassen. Ik zeg altijd: dit is een doorlopende zoektocht. Er hoeft maar iets te veranderen in je huidige situatie en je zult je balans weer terug moeten vinden. Door die zoektocht naar de juiste energieverdeling zal je merken dat je meer balans krijgt in je dag qua wat je lichaam aankan en ga je minder snel over je grenzen heen. Mooie hiervan is dat je daarom automatisch meer balans hebt tussen werk, privé en lichaam. 

Ik krijg vaak te horen, ‘Fenna hoe doe jij het allemaal? Want als ik iets leuk vind, vind ik het lastig om niet in pieken en dalen te leven.’ Dus niet ziek, ziek, niet ziek en weer ziek. Je bent eigenlijk dan constant aan het herstellen van je dalen en je loopt de hele tijd tegen je grenzen aan. Dat is geen balans. Dat kan beter. 

Zo manage je jouw energie beter als ondernemer

‘Fenna hoe doe jij het allemaal?’, door mijn energie te verdelen! Cliché, maar het is wel zo. Ik plan geen taken, ik plan mijn energie. Hoe je dit ook kan doen? Daar heb ik drie praktische tips voor:

1. Zorg voor routine

Ik maak gebruik van een ‘standaard routine’. Dit is hoe een perfecte dag er voor mij uitziet. Dit heb ik door proberen en veel testen weten te creëren. Ik ben eerst gaan kijken naar wat ik wil en wat ik moet doen. Ik moet werken, ik wil graag bewegen en ook wil ik graag tijd voor sociale dingen. Toen ben ik gaan kijken hoe ik deze zaken zo op een dag kan plannen dat ik ze allemaal kan doen. 

Een voorbeeld met yoga. Ik wilde graag meer yoga gaan doen. Dat deed ik eerst na mijn ontbijt, maar ik merkte dat dit niet werkte, want als ik mijn telefoon open, begin ik mijn dag. Daar komen vaak ook al werkgerelateerde zaken op voorbij waardoor ik te vaak dacht ‘ik begin wel met werken en niet met yoga’. Nu stap ik uit bed en rol ik mijn yogamatje uit, geen telefoon of laptop gezien. Daarna ga ik ontbijten en lees ik een boek. Ook hier kies ik bewust voor, want anders komt lezen er niet van en dat doe ik zo graag! Daarna ga ik vier tot vijf uur weken. En na de lunch heb ik twee opties: ik werk nog een uur (maximaal) of ik ga iets leuks doen. 

Zo heb ik bewegen, werken en iets leuks doen in mijn standaard routine verwerkt. Ik werk in de ochtend omdat ik dan de meeste energie heb. Maar ik werk niet meer dan vier of vijf uur, omdat ik anders geen energie overhoud voor leuke en/of sociale dingen én dat vind ik ook belangrijk. Kijk wat voor jou werkt.  Test en probeer bijvoorbeeld eens werk of beweging een keer in de ochtend of middag te doen. En kijk naar hoe de perfecte dag er voor jou uitziet, dat wordt jouw standaard routine. Dat is de basis van jouw balans tussen werk, privé en lichaam.

2. Creëer oplaadmomenten

Vaak vergeet je om tijd voor jezelf in te plannen. Je plant werk, sociale zaken en nog veel meer. Maar tijd voor jezelf wordt voor het gemak vergeten. Dat is niet handig! Als je met de eerste tip een standaard routine hebt ontwikkeld, kun je daar heel gemakkelijk ‘me-time’ in zetten. Mijn me-time is een uur lunch, dan kan ik op mijn gemak eten, maar ook een powernap doen of even rusten op de bank als het nodig is. En als ik klaar ben met werk, plan ik niet elke dag iets leuks in, dat doe ik om de dag. Een middag iets leuks en die dag erop niks om weer energie op te doen. Die dag erop kan ik weer wat plannen. Maar je kunt ook denken aan inplannen van koffiepauzes of momenten om naar buiten te gaan om te wandelen. Zet dit serieus in je agenda!

3. Onderscheid energiegevers en energieslurpers

Waar krijg jij energie van en wat sluipt energie? Welke taken en mensen zijn dat? Maak dit eens inzichtelijk voor jezelf. Als jij alleen maar taken en mensen in je dag toelaat die energie slurpen, dan kost je dat alleen maar meer energie. Dit is ook de reden dat ik mijn ‘standaard routine’ heb, dat is de basis. Maar als er iets voorbijkomt, zoals een spontane actie met vriendinnen, dan zeg ik ‘ja’, want dat levert mij ook energie op! Het is wellicht niet gepland en ik heb er misschien ook geen rekening mee gehouden, maar toch doe ik het. Want het levert me ook energie op, ondanks dat het energie kost, en dat is heel veel waard. 

Laatste tip, blijf denken in mogelijkheden om je energieverdeling voor jou zo prettig mogelijk te maken! 

Meer informatie:
Fenna’s blog en Instagram
Lees ons interview met Fenna hier.

Foto: Fenna van Kerckhoven door Denise van Duren

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:21:52 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!