• Zoeken
  • Lost Password?

Ademhaling als ontspanningscoach

Je adem heb je altijd bij je. 24 uur per dag. Hoe je adem beweegt en hoe jij je adem ervaart kan veel vertellen over wat er gaande is in je lichaam, emoties en/of gedachten. Het kan als het ware als een spiegel zijn, wanneer je je adem wat beter leert kennen. Maar je ademhaling is ook een hulpmiddel dat je aan iets heel belangrijks herinnert.

Zoals je nu hier zit, ligt of staat en dit leest… merk eens op waar jij je adem nu voelt. Probeer niet te sturen. Merk het alleen maar op. Is de adem voor jou vooral te voelen in de borstkas, flanken of buik? Of merk je dat je je adem vooral opmerkt bij de ingang van je neus?

Het een is niet beter dan het andere, maar het vertelt wel iets. Ben je bijvoorbeeld net snel de trap op gelopen, dan zal je adem waarschijnlijk in je borstkas voelbaar zijn. Word je wakker van een dutje op de bank, dan zit de adem misschien meer in je buik. Ben je geëmotioneerd, ook dan voelt de adem afhankelijk van een bepaalde emotie anders aan.

Je adem past zich dus aan de omstandigheden aan. Heb je verder geen verstoorde ademhaling, dan helpt de adem je op deze manier om zo optimaal mogelijk te functioneren.

Een minder belichte kant van de adem

Er is nog een andere bijzondere kant aan je adem die misschien minder vaak belicht wordt. Laten we nog eens teruggaan naar het waarnemen van je adem zoals jij hem nu voelt. 

Kun je opmerken dat de inademing anders in je lichaam aanvoelt dan de uitademing? Probeer die sensaties van zowel de in- als uitademing nog eens een paar momenten te observeren.

Wat je misschien opvalt, is dat je inademing actiever aanvoelt dan je uitademing. Bij de inademing word je lichaam breder en ruimer. Daar moet je lijf echt een actieve bijdrage aan leveren. De uitademing kan meer aanvoelen als ‘gewoon loslaten’. Vaak voelt je lijf ook wat zwaarder als je uitademt.

En daar zit wat mij betreft een onderschatte kracht van de adem. 

Een incognito ontspanningscoach

Ongeveer de helft van je tijd laat je lichaam los… Je ademt uit en laat de lucht los uit je lijf. Daarmee heb je gewoon een incognito ontspanningscoach tot je beschikking. En dat maar liefst 24 uur per dag.

Je adem vertelt je meerdere keren per minuut dat loslaten en ontspanning nodig is. Dat het een belangrijk onderdeel is van je leven. Het ‘doen-doen-doen’ en ‘druk-druk-druk’ worden zeer gewaardeerd in onze samenleving. Velen voelen zich schuldig of ervaren ongemak als ze de tijd nemen voor ontspanning. In mijn ogen onnodig en zelfs ongezond.

Je zou gedurende je dag net zoveel aandacht mogen geven en waarde hechten aan ontspanning dan aan activiteit. Neem je voldoende tijd om te ontspannen, dan ben je bovendien ook nog eens veel productiever, meer gefocust en als bonus minder gestrest. 

Dus luister eens wat vaker naar die ontspanningscoach in je lichaam. De reminder dat je je regelmatig moet ontspannen, krijg je immers meerdere keren per minuut. Breng regelmatig je aandacht voor een paar ademhalingen naar de beweging van je adem en richt je dan op je uitademing. Bemerk zo aan den lijve het loslaten en de ontspanning die voelbaar aanwezig is. Zie het als een post-it-notitie die je eraan herinnert dat regelmatig pauzeren helemaal oké is.

Meer van Astrid lezen? Klik dan hier.
Je vindt Astrid ook op Instagram en op haar eigen website.

Foto: Brett Jordan via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 02:07:14 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!