• Zoeken
  • Lost Password?
Met opvouwbare scootmobiel naar Portugal

Portugal ontdekken met opvouwbare scootmobiel

In augustus ben ik spontaan tien dagen naar Portugal gereisd. In dit artikel vertel ik je over mijn reis en mijn ervaringen met de opvouwbare Atto Moving Life scootmobiel. Waar moet je op letten in het openbaar vervoer en in een heuvelachtige stad als je mobiliteitsapparatuur meeneemt met batterij. En wat zijn de rolstoelvriendelijke mogelijkheden op de stranden in Portugal. 

Regels bij vliegmaatschappijen

Wanneer je in het dagelijks leven gebruik maakt van hulpmiddelen ken je vast het gestress van bellen en mailen met de vliegmaatschappij over afmetingen en apparatuur. De regels voor mobiliteitsapparatuur met een batterij zijn per vliegmaatschappij verschillend. Zo mag je bij Ryanair maar een maximum van 300wh lithium batterij of twee keer 160wh lithium batterij meenemen. Daarom kon ik mijn handbike niet meenemen. Toen heb ik last minute een opvouwbare scootmobiel gehuurd omdat die batterij een lager watt percentage heeft. Dubbelcheck vooral ook een of twee dagen voor je vlucht of de vliegmaatschappij de batterij heeft goedgekeurd. 

Neem de batterij mee als handbagage het vliegtuig in. Bij de balie laten ze je anders weer teruggaan om hem er alsnog uit te halen. 

Atto Moving Life 

Het is voor mij de derde keer dat ik de opvouwbare Atto Moving Life scootmobiel mee op vakantie heb genomen. Ik vond het lange tijd moeilijk om een hip, licht en modieus mobiliteitsapparaat te vinden. Daarnaast moest ik ‘m kunnen huren en mogen meenemen in het vliegtuig. Voor Portugal raad ik sowieso een vorm van elektrische aandrijving aan, want het land is erg heuvelachtig en er zijn veel hellingen. De Atto is dubbel zo handig want je hoeft geen speciale taxi te bestellen of een grotere auto te huren, omdat je de scootmobiel klein kan opvouwen, zodat het in een normale kofferbak past of tussen twee mensen in op de achterbank kan staan. Als je kunt staan (en goed balans kunt houden), kun je in Portugal ook gebruikmaken van elektrische steppen die je overal in de steden kunt huren.

Opladen in stopcontact

De Atto kon de hellingen van Lissabon aan. De scootmobiel is niet zo breed dus ook smalle paden zijn een optie. De Atto heeft ook verlichting dus je bent ’s nachts ook goed zichtbaar. Als ik zit, kan ik zelf een tas of kleine koffer tussen mijn benen zetten, dat vind ik ook heel fijn. Je kunt je telefoon opladen aan het stuur via de usb-opening. Mijn batterij was een keer bijna leeg, je kunt hem er dan gemakkelijk uitklikken en dan in een normaal stopcontact opladen, bijvoorbeeld achter de bar in een restaurant. Dan kun je zelf op het terras genieten van een drankje. Ik kan deze scootmobiel zeker aanbevelen. Ze kunnen hem bij je thuis leveren, je kan er een afhalen of een keer een testrit maken in de showroom. 

Rolstoelvriendelijke stranden

Costa de Caparica, net over de brug bij Lissabon is een heel toegankelijk strand met duidelijke rolstoelroutes. Er liggen matten over het strand uitgerold waar je met je rolstoel overheen kan rollen. Ook zijn er ligplekken met parasols die aan zo’n rolmat grenzen. Vaak zijn er ook strandrolstoelen aanwezig bij de reddingsbrigadepunten. Veel strandtenten hebben een ramp aan de achterkant, als ze trappen aan de voorkant hebben. 

Ook in Albufeira hebben ze mooie houten ramps, rolroutes en speciale rolstoelligplekken. En ook daar kun je een strandrolstoel lenen. De organisatie die alle stranden in Portugal rolstoelvriendelijk maakt, heet Praia Acessive! – Praia para Todos! en bestaat sinds 2004. 

Trein met ramp

Wat top was, is dat de korte afstandstreinen beschikken over een standaard ramp die een conducteur binnen een minuut moeiteloos kan uitklappen. 

Vliegveldhulp

Het meldingspunt op de vliegvelden in Portugal voor rolstoel- of mindervalide hulp heet My Way. Er staat een rolstoelicoon bij. In Porto waren de mensen heel behulpzaam. In Faro waren de mensen van My Way behulpzaam, vriendelijk en geduldig, maar het personeel van Ryanair totaal niet. Bij de wachtruimtes voor de gates zijn er voldoende rolstoelplekken en stoelen vooraan vrijgemaakt met overal duidelijke stickers of afbeeldingen op dat ze voor mensen met een beperking bedoeld zijn.

Al met al heb ik een prettige ervaring in Portugal gehad. 

Meer informatie:
Over de ATTO staat op coneccare.com
Chloé vind je op Instagram.
Klik hier als je meer reviews van Chloé wilt lezen.

Foto’s: Chloé van Dalen

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:46:35 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!