• Zoeken
  • Lost Password?
Hulpmiddelen in de keuken: blikopener

Vijf handige hulpmiddelen in de keuken, deel 1

Het liefst blijven we op alle vlakken in ons leven helemaal zelfstandig. Vaak lukt dat ook prima met alle fantastische hulpmiddelen die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. In dit artikel laten we je onze favoriete hulpmiddelen voor in de keuken zien, waardoor zelf een maaltijd bereiden toch net even iets makkelijker gaat.

1. Trippelstoel

Als je niet zo lang kunt staan, is het slim om een trippelstoel te overwegen. De trippelstoel lijkt op een bureaustoel, maar heeft vaak wat meer mogelijkheden, zoals een rem en een uitklapbare voetensteun. Zittend op de stoel trippel je door je huis. Je handen zijn vrij om dingen vast te houden. Hoewel voor gebruik van een trippelstoel een aangepaste keuken waar je ‘onder kunt schuiven’ het meest ideaal is, levert het ook al een flinke energiebesparing op als je dat niet hebt: je kookt zittend en je staat en loopt een stuk minder bij activiteiten. Een trippelstoel kun je zes maanden gratis lenen bij zorg- en hulpmiddelenwinkels zoals Medipoint en Vegro (Trippelstoel mechanisch lenen? | Vegro thuiszorgwinkel). Mocht je de stoel langdurig willen gebruiken, dan kun je kijken of je zorgverzekeraar de stoel vergoedt.
Tip: als je de deuren van de onderkastjes in je keuken openzet, kun je daar je knieën in kwijt en kun je dichter bij het aanrecht komen.

2. Pizza- en groenteschaar

Ervaar je problemen met je vinger-, hand- en/of polsgewrichten? Dan is een pizza- en groenteschaar een perfect hulpmiddel in de keuken. Met deze handzame schaar kun je gemakkelijk allerlei soorten voedsel knippen in plaats van snijden. Dit is veel minder belastend voor pijnlijke gewrichten. De mogelijkheden zijn eindeloos: kruiden, pizza, diverse soorten groenten en fruit, brood. De schaar met een veer heeft een klein snijplankje aan de onderkant waardoor je bijvoorbeeld ook een komkommer prima ‘snijdt’. Deze schaar koop je bij een hulpmiddelenwinkel, maar ook bij diverse andere (online) winkels (Multifunctionele keukenschaar | SHEIN Nederland).

3. Anti-slipmatje of -opener

Een anti-slipmatje is een handig en goedkoop hulpmiddel als je weinig kracht hebt om potten en flessen open te draaien. Het zorgt voor meer grip. Je kunt het ook gebruiken onder bijvoorbeeld een bord of een snijplank, zodat die niet wegglijdt als je het niet vast kunt houden terwijl je iets aan het snijden bent. Deze matjes zijn in diverse varianten te koop bij winkels als Ikea (de Omtänksam antislip potopener (OMTÄNKSAM Antislip potopener, blauwgrijs – IKEA) is mijn favoriet), Blokker of Action en kosten een paar euro. 

4. Elektrische blikopener

Heb je ook zo’n moeite om eten in blik te openen? De combinatie van (het ontbreken van) kracht en grip, maakt het soms een onmogelijke opgave. Een elektrische blikopener is dan echt een uitkomst. Het enige dat je hoeft te doen, is de blikopener op de juiste manier op het blikje plaatsen en de knop aan de bovenkant indrukken. De rest wordt voor je gedaan. Na afloop kun je, met behulp van de ingebouwde magneet, de losse bovenkant van het blikje veilig verwijderen. Je koopt een elektrische blikopener bij een zorgwinkel, online of bij winkels als Blokker. De prijs kan nog wel eens verschillen, dus je doet er goed aan om verschillende winkels te vergelijken (Automatische Blikopener One Touch | Zorgwinkelsalland.nl – YouTube). 

5. Flesopener

Als je weinig kracht in je vingers en handen hebt, is ook het openen van flessen met een schroefdop lastig. Je kunt hiervoor een handdoek gebruiken, zodat je meer grip hebt, maar wanneer je gebruikmaakt van een flesopener, kost dit je nog minder moeite. Als je de ring van de opener rondom de dop plaatst, kun je vervolgens met het handvat, zonder veel kracht te zetten, de fles makkelijk opendraaien. Je koopt een flesopener voor een paar euro bij een zorgwinkel, online of bij winkels als Blokker (Medipoint).

Meer Tips & Tricks vind je hier.

Foto: Lawrence Aritao via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:57:16 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!