• Zoeken
  • Lost Password?

Oud & Nieuw @home

Vorig jaar heeft een deel van de mensen ervaren hoe het is om Oud & Nieuw thuis door te brengen in plaats van bij vrienden of in de horeca. Ook deze winter zullen we waarschijnlijk weer te maken hebben met beperkende maatregelen of er zelf voor kiezen om de feestdagen kleinschalig te vieren. Thuis vieren heeft ook zo zijn voordelen: het kost je vaak minder energie, het scheelt je geld en je kunt het helemaal naar eigen wens invullen en aankleden. Of je nu alleen bent of het met naasten viert, met deze tips kun je er een gedenkwaardig feest van maken. 

Versier je huis

Metallic, goud en glitter
Hou je van het Oud & Nieuw feest, dan kun je 31 december aangrijpen als kans om eens lekker uit je dak te gaan met de decoraties. De meeste mensen hebben met oudjaar nog de kerstversiering hangen en die kun je prima gebruiken als basis. Met name metallic kleuren, goud, zilver en glitters werken goed. Je kunt bijvoorbeeld gouden folieslingers of een gouden glittergordijn ophangen, gouden cijfer folieballonen opblazen of party poppers waar metallic confetti uitkomt, kopen voor oudejaarsavond. Kerstverlichting is ook een makkelijke manier om je huis te versieren. Hang ze bijvoorbeeld in het trapgat in de hal langs de treden of gedrapeerd over lijsten of langs de deurpost.

Instagramwand
Vorig jaar werd het idee van een Instagramwaardige wand al heel populair als perfecte achtergrond voor videobellen of fotografie, dus je kunt je ook focussen op een muur in je huis waar je voor gaat zitten als je de avond videobellend doorbrengt. Heb je mensen op bezoek dan kun je de wand ook gebruiken als fotoachtergrond. Zet een tripod klaar waarop gasten hun telefoon vast kunnen zetten om foto’s te maken die je later kunt delen.

De eettafel
Krijg je eters, kleed dan de tafel feestelijk aan.  Een wit of zwart tafellaken staat mooi bij goud- of zilverkleurig bestek. Om iets van de natuur naar binnen te brengen, kun je de tafel verder decoreren met frisse takjes rozemarijn en eucalyptustakken. Veel waxinelichtjes of kaarsen geven de tafel qua licht nog wat extra sfeer en knusheid. Je kunt zelf menukaartjes maken (Pinterest) die je op de borden legt voor een ‘exclusief diner’ ervaring. Geen grote portemonnee? Winkels als de Action, Xenos e.d. hebben budgetvriendelijke opties om je tafel feestelijk aan te kleden.

Activiteiten en thema’s

Doelenpot
Zet een mooie glazen pot neer met daarnaast een stapeltje lege kaartjes of stukjes papier en een pen. Nodig je gasten uit om een of twee van hun doelen voor 2022 op te schrijven. De pot staat niet alleen mooi in je decor, maar als je Oud & Nieuw meestal met dezelfde mensen viert dan kun je de kaartjes er volgend jaar weer bij pakken om te zien hoe ver jullie gekomen zijn. 

Dit ritueel kun je ook prima in je eentje doen door je dagboek of een notitieboekje erbij te pakken en te noteren wat je wensen en doelen voor het nieuwe jaar zijn.

Pyjamafeestje
Ben je met een klein groepje mensen en blijven ze allemaal slapen? Maak er dan eens een pyjamafeestje van. Als je toch van plan bent lang op te blijven, waarom dan niet op de meest comfortabele manier, met fijne kussens en kleedjes, brandend haardvuur, warme chocolademelk met een tic (Kahlúa? Of misschien is Grand Marnier of Baileys meer jouw ding). En als de avond voorbij is, kunnen jullie zo je bed induiken. 

Ga de wereld rond
Hoewel de meeste landen op dezelfde dag Oud & Nieuw vieren zijn de tradities per land verschillend. In Spanje is het bijvoorbeeld de gewoonte om om middernacht twaalf druiven te eten. Op elke klokslag tot twaalf neem je een druif voor voorspoed in het nieuwe jaar. In Japan eten ze speciale nieuwjaarsnoodles om het oude jaar gedag te zeggen en het nieuwe te verwelkomen. Wij kennen natuurlijk onze eigen oliebollentraditie. Je kunt je gasten vragen elk een land te kiezen en de traditie van dat land mee te brengen. Je kunt ook zelf een land uitkiezen en je hele oudjaarsthema aan dat land ophangen bijvoorbeeld met Spaanse tapas, een kan sangria, en Spaanse films of muziek. 

Herinneringenboek of vision board
Ben je in je eentje of met je gezin dan kun je ook een herinneringenboek van 2021 maken. Voeg foto’s, tekeningen en herinneringen toe. Zo kun je 2021 hopelijk vol fijne herinneringen achter je laten. Als je meer een vooruitkijker bent dan kun je voor het nieuwe jaar een vision board maken (lees ook ons artikel hierover). Pak een stapel tijdschriften en een schaar en knip alle plaatjes uit die je aanspreken. Plak ze op een stuk karton. Als je meer digitaal bent ingesteld dan kun je dit bijvoorbeeld online doen, bijvoorbeeld op canva.com. 

Kleed je leuk aan
Dat je deze avond thuisblijft, hoeft niet te betekenen dat je in je oude kloffie blijft zitten. Ook als slechts je familie op bezoek komt, je gaat Skypen of het alleen jij en je kat zijn op de bank, dan is dat nog steeds reden genoeg om eens flink uit te pakken met je kleren, haar en make-up, gewoon omdat dat leuk is. Trek je mooiste feestjurk aan en doe wat glitter op je ogen.

Spelletjes of dansen?
Of je nu met een groepje bij elkaar zit, of voor je laptop op Zoom, spelletjes kun je altijd doen. Kahoot! is een leuke virtuele optie die voor jong en oud geschikt is. Iedere deelnemer kiest een categorie of je creëert zelf een ronde die over jou en je vrienden of familie gaat. Geen zin in spelletjes? Misschien is een dansfeestje meer iets voor je. Maak een gezamenlijke playlist aan, bijvoorbeeld via Spotify, zet je webcams aan en ga met z’n allen dansen. Ook een karaokefeestje is een gegarandeerd succes. Voordeel van een dansfeest thuis is dat het gewoon op je sloffen kan in plaats van hooggehakt: wel zo comfortabel!

Waar je ook voor kiest, we wensen je fijne feestdagen en een geweldig 2022!

Foto: Inga Seliverstova via Pexels

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!