• Zoeken
  • Lost Password?

Zonder hindernissen op stap met Ongehinderd

Wil jij ook zorgeloos genieten van een uitje of ongehinderd je boodschappen kunnen doen? Maar gooit je beperking roet in het eten? Neem dan een kijkje op de website www.ongehinderd.nl. Daarop vind je niet alleen informatie over de toegankelijkheid van de leukste locaties in Nederland, maar via de handige app kun je ook je eigen bevindingen en suggesties kwijt. Community manager Lianne Nijmeijer van het Ongehinderd team licht voor ons een tipje van de sluier op. 

Werk aan de winkel 

Ongehinderd is een organisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid van mensen met een beperking en locaties toetst op toegankelijkheid. “Wij hebben een team van inspecteurs die bij de locaties langsgaan en werkelijk alles opmeten: de drempels, de doorgangen, maar ook bijvoorbeeld of er voldoende markering is voor slechtzienden, en noem maar op,” vertelt Lianne. “Die informatie plaatsen we op de ongehinderd website en app. Daarnaast geven wij locaties advies over hoe zij hun toegankelijkheid kunnen verbeteren.”

Gerard de Nooij heeft de organisatie opgericht. Wat was zijn drijfveer? “Door een motorongeval liep hij op zijn 23steeen dwarslaesie op en daarna stootte hij letterlijk en figuurlijk op heel wat drempels als hij ergens op stap ging. Hij ervaarde dus aan den lijve dat er nog heel wat werk aan de winkel was op het vlak van toegankelijkheid en daarom heeft hij dit bedrijf opgericht.”

Is de toegankelijkheid van publieke locaties dan echt zo slecht? “Dat hangt ervan af. We zien veel dingen die al heel goed gaan, maar er zijn ook vaak verbeterpunten die gemakkelijk op te lossen zijn, bijvoorbeeld een drempelhulpje of een markering voor slechtzienden. Er valt dus nog zeker winst te behalen.”   

Samenwerken aan toegankelijkheid 

Momenteel staan er al 95 gemeenten op Ongehinderd. Wordt dat aantal nog uitgebreid de komende jaren? “Met hen werken we rechtstreeks samen, maar dat wil niet zeggen dat we geen informatie hebben over locaties in gemeentes die niet aangesloten zijn. Alle gemeentes zijn dus wel terug te vinden in de Ongehinderd app. Momenteel zijn we druk in de weer om dat aantal uit te breiden, maar gemeentes komen ook zelf naar ons toe om de toegankelijkheid van de locaties te verbeteren.”

Ongehinderd werkt ook samen met bedrijven? “Ja, op verschillende manieren,” aldus Lianne. “Zij kunnen ofwel zelf een beroep doen op ons of wij gaan vanuit een bepaald project bij de bedrijven langs. Zo hebben we bijvoorbeeld alle Pathé bioscopen in Nederland getoetst op toegankelijkheid en in Brabant hebben we alle Natuurpoorten bezocht. Dat zijn restaurants bij natuurgebieden.”

Toegankelijke routes

Daarnaast loopt er een project met MKB-Nederland. “Het doel is om mkb’ers te stimuleren om aan de slag te gaan met toegankelijkheid. In tweeëntwintig gemeentes werken we daarvoor aan toegankelijke routes. Dat houdt in dat we in een bepaald winkelgebied in die gemeente de winkels en horeca bezoeken om die te toetsen op toegankelijkheid en ook om hen te stimuleren om met het advies dat ze krijgen aan de slag te gaan. Deze locaties worden bovendien in de Ongehinderd app en op de website van MKB-Nederland vermeld, zodat mensen met een beperking weten waar ze goed of minder goed terechtkunnen.”

Bezoekers van de website en de app kunnen tot slot ook zelf locaties testen en een beoordeling geven? “Dat klopt,” beaamt Lianne. “Ongeveer zeven procent van de gebruikers doet dit actief. Op Tripadvisor is dat slechts een procent, dus we doen het wel goed. Het voordeel van gebruikersreviews is dat de informatie heel bruikbaar is. Iedere beperking is namelijk anders en iedereen bekijkt de toegankelijkheid vanuit zijn of haar perspectief.”

Ongehinderd: mijn eigen ervaring.

Als ik naar www.ongehinderd.nl surf, kom ik terecht op een overzichtelijk zoekscherm waarop je op verschillende manieren kunt zoeken. Ik wil graag naar Apeldoorn, dus toets ik deze gemeente in de centrale zoekbalk in. 

Kort daarop verschijnt een lijst met verschillende categorieën om mijn zoekactie te verfijnen. Zo kan ik zoeken op ‘eten & drinken’, ‘attracties’, ‘horeca’, enzovoort. Ik wil graag iets eten en drinken, dus klik ik deze categorie aan. Er verschijnt een lijst van restaurants in Apeldoorn die getoetst zijn op toegankelijkheid. Als ik een bepaalde locatie aantik, dan zie ik in een oogopslag welke voorzieningen voor mensen met een beperking er zijn. Ook duiken er enkele recensies op van mensen die de locatie bezocht hebben. 

Een andere manier om te zoeken via het startscherm is op categorie. Als ik bijvoorbeeld op ‘attractie’ klik en vervolgens op ‘mijn omgeving’, dan krijg ik een lijst met attracties die in mijn buurt liggen. Nog een andere zoekmethode is via de kaart van Nederland of rechtstreeks op gemeente. Zoek je een gemeente op die niet opgenomen is in hun bestand, dan kun je heel gemakkelijk een toetsingsverzoek indienen.  

Wie graag een review plaatst ten slotte, moet wel een profiel aanmaken. Ook dat kan gemakkelijk.

Wat de app betreft, die werkt met dezelfde interface als de website en is dus heel gebruiksvriendelijk. Wil je echter een locatie beoordelen of wil je een toetsingsverzoek indienen, dan moet je wel inloggen of je registreren. 

Besluit: ongehinderd biedt een schat van mogelijkheden om volop van je uitje te genieten zonder dat je daarbij gehinderd wordt door de vele drempels voor mensen met een beperking. Het enige minpuntje is het beperkte aanbod van locaties. Maar daaraan wordt gewerkt, is ons beloofd. Het loont dus om zelf zoveel mogelijk locaties te beoordelen en/of op te geven voor een toegankelijkheidsonderzoek. Zo draag ook jij bij tot een toegankelijker Nederland.

Meer informatie:
Ongehinderd.nl: https://www.ongehinderd.nl/
MBK Toegankelijk: https://www.mkbtoegankelijk.nl/

Lees hier ook over de I Access Life-app.

Foto: Jukan Tateisi via Unsplash

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!