• Zoeken
  • Lost Password?

Toegankelijke wintersportvakantie

Vanwege mijn knie had ik skiën uit mijn gedachten gezet. Ik dacht altijd dat ik dat door mijn fysieke beperking nooit meer zou kunnen doen. Begin 2020 kwam daar verandering in toen ik met Hollandheim op toegankelijke wintersportvakantie naar Oostenrijk ging. Ik kwam erachter dat er juist heel veel mogelijk is. 

Verschillende ski-voertuigen

In Den Bosch stapte ik op een touringcar vol reizigers en vrijwilligers richting Oostenrijk. Het reisgezelschap bestond uit een gevarieerde groep mensen van verschillende leeftijden en met verschillende beperkingen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik meeging op een aangepaste en georganiseerde vakantie en ik had geen idee wat ik kon verwachten. Er ging dus een wereld voor mij open toen ik de hoeveelheid hulpmiddelen en verschillende apparaten zag waarmee je je in de sneeuw kon voortbewegen. Zo waren er mini-sleevoetjes voor onder de voorste wielen van mijn rolstoel, zodat ik makkelijker door de sneeuw kon rollen. Ook waren er verschillende mono zit-ski’s en was er de mogelijkheid om te langlaufen als je dat kon. De wintersportvakanties van Hollandheim zijn bedoeld voor iedereen. In principe zijn er geen beperkingen. 

Begeleider mee 

Gebaseerd op je mogelijkheden en de ervaring die je al had in de sneeuw, werden we iedere dag in twee of drie groepen ingedeeld. In iedere groep was altijd een begeleider aanwezig. De mono ski’s werden mede-aangestuurd door een begeleider. Bij een aantal kon je zelf ook sturen of meesturen. Voor je eigen veiligheid gaat er als je voor de eerste keer meegaat, altijd een begeleider mee. Wat erg fijn was, was dat zich aan het einde van de berg waar ons chalet stond, een kleine skischool met een lage helling bevond. Hier konden we oefenen en om de beurt met een skilift naar boven, waarbij de begeleiders je in een band omhoog hielpen. Tussen het wachten door kon je een lekkere warme chocomel drinken of een heerlijke verse ovenpizza eten.

Toegankelijk chalet 

De chalet was geheel toegankelijk met een lift, elektrische deuren, tilliften op de bovenste verdieping, een discozaal in de kelder en toegankelijke badkamers. Ik deelde een kamer met drie andere meiden. Het was heel gezellig. We konden het goed vinden met de begeleiders. Aangezien ik niet echt een ochtendmens ben, vonden ze het leuk om me daarmee te plagen. 

Ervaring uitwisselen

Alle aanwezige medewerkers werkten op vrijwillige basis en waren heel behulpzaam. Ook het eten was top! Voor mij was het ook fijn om met mensen te praten die mij begrijpen, omdat we vaak dezelfde dingen hadden meegemaakt.  We konden tips uitwisselen of gewoon eens lekker klagen over dingen die mensen zonder een beperking misschien minder snel zouden begrijpen. De avonden sloten we vaak af met een potje kaarten en op de laatste avond was er een feestje. Ik zou de reis en vooral de gezelligheid zeker aanraden.

Kosten

Hollandheim probeert de prijs zo laag mogelijk te houden. De extra kosten van ongeveer duizend euro per deelnemer voor o.a. de rolstoeltouringcar, extra begeleiding en verzekering worden door de stichting gesubsidieerd. 

De vakantie van Hollandheim is dit winterseizoen geannuleerd, maar hou hun website in de gaten voor de data van het volgende seizoen. De chalet is in de zomer en winter overigens ook te huur voor particulieren.

Andere aanbieders

Naast Hollandheim zijn er ook andere aanbieders die aangepaste wintersportvakanties aanbieden. Up Adaptive Sports, die eerder bij ons ook al vertelde over hun adaptieve surflessen, is daar een voorbeeld van. Laat je hoe dan ook goed informeren over de mogelijkheden en geef aan wat jij nodig hebt om onbezorgd op wintersportvakantie te gaan.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:00:44 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!