• Zoeken
  • Lost Password?

Koukleum? Zo blijf je comfortabel warm

Persoonlijk vind ik niets fijner dan onder een kleedje op de bank zitten met een goed boek en de verwarming op een aangename temperatuur. Maar als je een koukleum bent, dan is dat soms niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je niet zoveel wilt stoken of omdat je huisgenoten het snel warm hebben. In dit artikel geef ik je een paar fijne opties om het deze winter lekker warm te hebben.

Elektrische deken

De goede oude deken (nu vaak in fleece uitgevoerd) is nog steeds een van mijn favoriete opties om me lekker warm te houden. Is een normale deken niet warm genoeg, dan is er de elektrische deken. Vroeger vlogen die nog wel eens in brand, tegenwoordig gebeurt dat eigenlijk niet meer. En ze zijn niet alleen voor in bed, maar ook voor op de bank in lekker zacht teddymateriaal (1). Ook een schapenvacht is fijn, vooral om op te zitten of onder je voeten. 

(Elektrische) kruik

Ook de ouderwetse kruik, of die nu van metaal is, van rubber of een hittepit is, is een goedkope optie voor een beetje extra warmte. Ook hiervan zijn er elektrische varianten te koop, bijvoorbeeld in oplaadbare vorm inclusief handenwarmer (2). Er gaat dan nog steeds water in, maar alleen wanneer je deze voor het eerst gebruikt. Daarna hoef je hem alleen maar kort op te laden met de adapter en blijft de kruik lekker lang warm.

Warmte kussens

Kruiken en warmtekussens kun je in allerlei soorten en maten vinden. Het Nederlandse merk Stoov komt bijvoorbeeld met de warmtedeken die je over de rug en zitting van je stoel plaatst en zo de achterzijde van je lichaam verwarmt. Andere vormen zijn bijvoorbeeld een krans voor om je nek en schouders en een wikkel voor om je rug en buik, beide erg fijn bij pijn. Maar ook verwarmde kussens en hoofdkussens zijn een optie net als een royale elektrische voetenwarmer voetenzak (3).

Infrarood panelen en posters

Verder bestaan er infrarood posters (met print), panelen voor aan de muur (4) of een paneel op de vloer in de vorm van een voetenmat. Ze geven een fijne warmte af als je ervoor zit of erop. 

Ondergoed van Merinowol

Als er geen mogelijkheden zijn om de warmte in de kamer aan te passen, kijk dan ook eens naar je kledingkeuze, bijvoorbeeld Merinowollen ondergoed. Wol is van nature gemaakt om je warm te houden. Eerst hield het een schaap lekker warm en nadat het schaap geschoren is, kan de mens daarvan profiteren. Wol ademt ook, wat betekent dat het warmte reguleert. Kleren van synthetische stoffen zoals fleece doen dat haast niet. Daardoor ga je eerder zweten. Merinowol is zachter dan andere soorten wol en daarom vaak ook geschikt voor mensen die jeuk krijgen van wol.

Thermokleding

Als je niks voelt voor een extra laag kleren en je hoeft er niet op je netst uit te zien, dan is een thermische fleece joggingbroek (5) misschien iets voor jou. Deze joggingbroeken worden van diverse merken verkocht op eBay en Amazon en zijn aan de binnenkant gevoerd met zachte fluffy fleece. Bol.com verkoopt alleen een leggingvariant.

Sokken en pantoffels

Warme sokken en fijne pantoffels mogen ook niet ontbreken natuurlijk. Uggs, bekend om z’n gevoerde laarsjes, maakt ook pantoffels die gevoerd zijn met lamsvacht. Heerlijk comfortabel. Aanbieders van schapenwol producten zoals Texelana (een Texels bedrijf die vooral wol gebruikt van Texelse schapen) verkopen ook erg fijne hoge (6) en lage pantoffels van 100 procent wol. En je hoeft er niet voor naar Texel, want ze hebben een online winkel en diverse verkooppunten.

Handschoenen

Heb je last van koude handen als je achter je laptop werkt? Handschoenen zonder of met halve vingers zijn een ideale oplossing om de rug en palm van je hand lekker warm te houden.

Verwarmend voedsel

Als je het nog steeds koud hebt, kun je je ook nog laten opwarmen door het eten of drinken van bepaalde voeding. Een warme drank of warm eten kunnen je niet alleen letterlijk van binnen verwarmen, maar volgens de Chinese Geneeskunde en de Ayurveda zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die een verwarmend werking hebben. Daaronder vallen bijvoorbeeld wortelgroenten, zoals bieten, pastinaak, wortel en zoete aardappel, maar ook kruiden en specerijen zoals kaneel, gember, kurkuma en (rode) peper. Zet dus een flinke pot thee met een kaneelstokje, wat gesneden gember, een beetje kurkuma, wat peper en voeg als het wat afgekoeld is een lepel honing toe. Warm je handen aan je mok en je binnenste aan de thee. 

Bewegen

Naast verwarming en warme kleding is zo nu en dan opstaan en even bewegen ook erg belangrijk. Regelmatig even een rondje wandelen, wat oefeningen doen of heen en weer lopen tijdens het telefoneren, zorgt voor een goede doorbloeding en een warm gevoel.

Elektrische knuffeldeken: https://www.medisana.nl/nl/Wellness/Warmtetherapie/HDW-Knuffelwarmtedeken.html
Elektrische kruik met handwarmer: https://www.blokker.nl/elektrische-handverwarmer-kruik-la-180201-lanaform/2421213.html
Elektrische voetenwarmer/voetenzak: https://www.inventum.eu/persoonlijke-verzorging/voetenzakken/hz46g/
Infrarood paneel: https://www.hornbach.nl/shop/EUROM-Infraroodpaneel-Glas-Mon-Soleil-300-Watt-met-WiFi/6836633/artikel.html
Thermo fleece joggingbroek: https://www.ebay.co.uk/itm/324346771442  Ook bv op amazon.nl 
Texelana schapenvachtpantoffels: https://www.texelana.nl/pantoffels/frida

Foto: Vlad Tchompalov via Unsplash 

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:37:45 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!