• Zoeken
  • Lost Password?
Gezond egoïsme; Inger Strietman

Gezond egoïsme: een must voor een leven dat bij joú past 

Zet jij anderen ook altijd op de eerste plaats en verlies je jezelf daarbij wel eens uit het oog? Zo iemand was Inger Strietman ook. Tot een burn-out met pijn en depressieklachten haar leven op zijn kop zette. Ze draaide de knop radicaal om en nu is ze HSP-coach en schrijfster van het boek ‘Mag ik even mijn aandacht. Gezond egoïsme in een wereld die continu om aandacht vraagt’. Ik had een verhelderend gesprek met haar. 

Boeiende innerlijke wereld

Inger Strietman spiegelde zichzelf altijd aan anderen. Bovendien wilde ze voortdurend ‘goed doen’ voor iedereen. Tot ze allerlei vage klachten kreeg. “Ik maakte een periode door waarin veel stressvolle dingen gebeurden: een naaste stapte uit het leven, ik was altijd in de weer met mijn kinderen, met mijn eigen bedrijf en noem maar op. Daardoor had ik niet veel energie meer over. Toch probeerde ik vol te houden, waardoor ik in een soort burn-out belandde. Daarnaast had ik vaak pijn die ik niet kon verklaren en die niet verdween.”

Ze dacht dat meer rust soelaas zou bieden, maar dat zette geen zoden aan de dijk. “Na een tijdje ging het nog niet beter en werd ik er helemaal depressief van. Op een gegeven moment kwam ik echter in een multidisciplinair behandelingstraject terecht en de psychiater die de intake deed, dacht meteen aan een pijnstoornis zoals fibromyalgie,” vertelt ze. “Eerst ontkende ik de diagnose, maar achteraf bekeken was het een opluchting, omdat opeens alle puzzelstukjes op hun plaats vielen. Ik wist eindelijk ook dat ik geen schuld had aan mijn klachten en ik kon uitzoeken hoe ik er het beste mee kon omgaan. Bovendien leerde ik te genieten van wat ik wél nog kon, waardoor mijn bewegingsruimte groter werd in plaats van kleiner.” 

Daarnaast is Inger hooggevoelig. Dat ontdekte ze toen ze het bekende boek van Elaine Aron over hoogsensititiviteit las. Ze ziet dit absoluut niet als een zwakte. “Ik vind het een sterkte en een kracht. Mensen met HSP denken vaker dieper over dingen na, voelen meer aan en hebben een interessantere binnenwereld, waardoor je boeiende gesprekken met hen kunt hebben.”

Leven in lijn met jezelf

Om lotgenoten te helpen, richtte ze haar eigen coachingspraktijk op. “Ik was voordien al coach, maar ik ben me meer gaan toeleggen op het onderwerp gezond egoïsme, omdat het zo belangrijk is je leven in te richten in lijn met wat goed voor je is. Iets wat ons trouwens nooit geleerd wordt. We leren alleen het hoogst haalbare na te streven en dat is niet houdbaar.”

Naast het organiseren van masterclasses en trainingen heeft Inger ook twee boeken geschreven. Het nieuwste focust volledig op gezond egoïsme. Maar wat is dat nu precies en wat is het verschil met ‘gewoon egoïsme’? “Gewoon egoïsme betekent dat je alleen in het belang van jezelf handelt en geen rekening houdt met de gevolgen voor anderen. Dit boek is geschreven voor de zogenaamde ‘pleasers’ die altijd anderen tevreden willen stellen en alles goed willen doen en aan alle verwachtingen willen beantwoorden,” zegt ze. “Er zit heel veel ruimte tussen alleen maar aan anderen denken en alleen maar aan jezelf denken. Gezond egoïsme betekent dus dat je jezelf centraal stelt in je leven, niet ten koste van anderen, maar ten bate van jezelf. En als je goed met jezelf omgaat, dan kun je vaak ook op een mooiere en diepere manier verbinding maken met anderen en kun je ook veel meer een zinvolle bijdrage leveren aan de wereld om je heen. Omdat je vanuit een gezonde balans leeft.” 

Genieten van de kleine dingen van het leven

In het boek lezen we: “We geven te veel en nemen te weinig.” Komt het omgekeerde niet vaker voor, vraag ik haar? “Ik stel vast dat er steeds meer mensen zijn met stress- en burn-outklachten. Dat komt omdat we van jongs af aan leren dat we altijd moeten presteren om het goed te doen in het leven. Je moet loyaal zijn aan je familie, aan je vrienden, aan je werkgever, je moet hoge punten scoren op school, enzovoort. Wat we jammer genoeg niet leren, is dat we ook goed voor onszelf moeten zorgen. Dat is nochtans essentieel, want anders raak je op den duur uitgeput.”

Om af te sluiten, geeft Inger ons nog drie tips mee om gezond egoïsme in de praktijk te brengen. “Ten eerste wil ik je aanraden om niet op elk verzoek direct ja te zeggen, maar altijd te antwoorden dat je er zult op terugkomen. We zijn zo vlug geneigd om op alles direct ja te zeggen. Door even wat ruimte in te bouwen voor je het antwoord geeft, kun je eerst bij jezelf checken of dit wel goed is voor jou,” aldus Inger. “Een tweede tip is om jezelf in je agenda te zetten. Mensen plannen die vaak veel te vol en vergeten zichzelf. Een derde en laatste tip: check meermaals op een dag hoe het nu echt met je gaat. Hoe is het met mijn energie, hoe is het met mijn gemoed, ben ik lekker bezig vandaag of zit mijn ademhaling bijvoorbeeld te hoog? Als je weet hoe het op dit moment met je gaat, kun je vervolgens kiezen wat te doen of laten in het belang van jezelf.” 

Meer informatie: https://inger.nl/

Foto: ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!