• Zoeken
  • Lost Password?
Intuïtief eten

Intuïtief eten: ontwikkel in tien stappen een gezonde relatie met voeding

Weet jij ook niet meer wat je beter wel of juist niet kunt eten? Hoor je ook regelmatig succesverhalen over wonderdiëten waardoor mensen zijn genezen van hun lichamelijke klachten? Ik raakte steeds meer vertwijfeld over of wat ik at wel gezond was door alle tegenstrijdige informatie. Ik ging op zoek naar een frisse wind in de voedingswereld en kwam terecht bij het concept ‘intuïtief eten’. Hierbij laat je alles los: geen diëten, geen calorieën tellen en geen goed of slecht eten. Je leert hoe je (opnieuw) een gezonde relatie met voeding en met je lichaam ontwikkelt.

Evelyn Tribole en Elyse Resch, auteurs van het boek en werkboek Intuïtief Eten, bedachten een tien stappenplan om je dieetmentaliteit achter je te laten, het vertrouwen in je lichaam weer op te bouwen en te leren luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel.

1. Zet de dieetbril af

“Veel mensen zijn verbaasd te horen dat een dieet je kans op gewichtstoename op de lange termijn juist verhoogt. Met elk nieuw dieet past je lijf zich aan en leert het te overleven, waardoor het nog moeilijker wordt af te vallen”, schrijven Evelyn Tribole en Elise Resch in hun boek. De auteurs laten je je dieetverleden in kaart brengen en daarmee inzien hoe dit je leven mentaal en fysiek verstoorde. Je leert dieetmentaliteit herkennen en dieettools (zoals calorieën tellen) los te laten.

2. Respecteer je honger

Door het volgen van diëten leer je lichaamssignalen zoals honger te negeren. Je let bijvoorbeeld vooral op hoeveel calorieën je hebt genuttigd. Maar honger is een biologisch signaal dat je laat weten dat je lichaam voedsel nodig heeft. Weer naar je lichaam leren luisteren, is daarom een belangrijk onderdeel van intuïtief eten. Je leert hongersignalen herkennen en benoemen hoe groot je honger is voordat je eet. 

3. Sluit vriendschap met eten

Vriendschap sluiten met je eetgedrag kan alleen door de strijd los te laten met bepaalde soorten voedingsmiddelen die je als ‘slecht’ hebt aangemerkt. Jezelf bepaalde voedingsmiddelen ontzeggen, kan later overeten triggeren. Vriendschap sluiten met eten betekent dat je jezelf toestemming geeft om te eten wat je lekker vindt. Niks is verboden. Je focus ligt vanaf nu op de smaak en of het prettig voelt in je lichaam. 

4. Stuur de eetpolitie weg

Veel mensen hebben een eetpolitie: een stem in je hoofd die regelmatig negatief commentaar geeft op wat je in je mond stopt. Deze gedachten heb je in de loop van je leven verzameld door uitspraken van ouders, leerkrachten, vrienden, je cultuur en (sociale) media. Het is tijd om die gedachten onder de loep te nemen en te kijken of ze wel waar zijn (spoiler: vaak niet!). Nadat je ze onder de loep hebt genomen, mag je ze uitdagen en veranderen in een positieve, bekrachtigende stem.

5. Voel je verzadiging

Vaak merken we het signaal dat we verzadigd zijn niet op. Dat komt omdat we afgeleid zijn als we aan het eten zijn, bijvoorbeeld omdat we tegelijk tv kijken of aan het werk zijn. Je brein kan echt maar op een ding tegelijk de aandacht richten. Meestal is dat niet je eten. Je geniet minder, proeft je eten amper en hebt geen idee of je al vol zit. Dus bij deze stap ga je weer leren verzadiging te voelen, door maar een ding tegelijk te doen.

6. Ontdek voldoening

Als je regelmatig genoegen neemt met eten dat je geen voldaan gevoel geeft, ga je daarna vaak alsnog op zoek naar eten dat wel bevredigend is, ook al heb je geen honger meer. Als je eet wat je echt voldoening geeft, dan verbeter je je geestelijke en lichamelijke gezondheid door minder te eten, meer plezier te beleven en meer waardering te voelen voor wat je eet.

7. Wees lief voor je emoties

Omdat eten in de meeste culturen wordt gebruikt om iets te vieren, om te troosten en om mensen nader tot elkaar te brengen, is het geen wonder dat we eten linken aan emoties. Voor sommige mensen wordt eten een manier om met emoties om te gaan of om er juist aan te ontsnappen. Bij dit principe leer je emotie-eten te herkennen en onderliggende gevoelens benoemen. Ook leer je op een andere manier met je emoties om te gaan.

8. Respecteer je lichaam

We leven in een cultuur waarin je leert je te schamen voor je lijf.  Mensen worden op social media beledigd om hun gewicht onder het mom van ‘gezondheid’. Maar je lichaam is wel de rest van je leven je thuis, brengt je overal naartoe, laat je een dierbare troosten en kan genot schenken. In deze stap leer je je weegschaal wegdoen, stoppen met vergelijken, oude kleren die niet meer passen weggooien en alleen nog maar dingen dragen die je prettig vindt zitten. 

9. Beweging – voel het verschil

Het belangrijkste van lichaamsbeweging is dat je er plezier aan beleeft, niet hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Je raakt teleurgesteld als je gaat sporten om een onbereikbaar schoonheidsideaal te behalen. Bovendien is het dan onderdeel van je dieetmentaliteit en wordt het al snel eentonig.  Daarnaast omvat lichaamsbeweging meer dan alleen sporten. Het mogen ook activiteiten zijn als tuinieren, dansen en huishoudelijke klusjes. 

10. Eer je gezondheid

Bij dit laatste principe is het belangrijk om te kijken naar de gezondheidsvoordelen van bepaalde soorten voeding. Als je eenmaal je afkeer van gezond ‘dieet’voer kwijt bent, kun je weer neutraal naar gezond eten kijken en merk je dat je lichaam oprecht zin heeft in een appel of een groene salade. Dit is de paradox van intuïtief eten: zodra je jezelf volledige toestemming hebt gegeven alles te eten, verdwijnt de kick van het eten van verboden voedsel. 

“Intuïtief eten hoef je niet perfect te doen,” zeggen de schrijvers tot slot. “Het draait niet om perfectie. Het biedt je richtlijnen voor een prettige relatie met eten.”

Meer info:
– Het intuïtief eten werkboek; 10 principes om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen – Evelyn Tribole & Elyse Resch, I’m A Foodie Publisching, Amsterdam 2021
– Intuïtief Eten; Revoloutionaire Anti-Dieet methode – Evelyn Tribole & Elyse Resch, IAm A Foodie Publishing, Amsterdam, 2021

Meer over voeding lees je hier.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:04:57 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!