• Zoeken
  • Lost Password?

Ernstig ziek en een boek schrijven? 

In 2010 werd mijn boek Ziekelijk Gelukkig: Positief leven met een chronische ziekte gepubliceerd bij Uitgeverij Scriptum in Schiedam. Een droom waarvan ik niet had verwacht dat die werkelijkheid zou worden: een boek schrijven. In dit artikel vertel ik je hoe ik (ondanks dat ik heel ziek was) te werk ging, een uitgever vond die mijn boek wilde publiceren. En hoe ik daarna een chronisch zieke ondernemer werd.

Eerst was er de blog: Bankhanger J.

In 2006, toen ik als redacteur bij een uitgeverij werkte, werd mijn ziekte plotsklaps een stuk erger. Ik raakte bedlegerig en daardoor ook arbeidsongeschikt. Al vrij snel werd duidelijk dat ik waarschijnlijk niet meer zou terugkeren naar een vaste baan. Ik voelde me leeg en nutteloos terwijl ik naar het plafond lag te staren. Ik was nog maar een twintiger. In bed startte ik een blog: Bankhanger J., over mijn avonturen als chronisch zieke thuiszitter. Daarnaast begon ik ook op papier te krabbelen. Ik las al sinds ik tiener was veel psychologie- en zelfhulpboeken en besloot dat ik een handleiding voor mezelf zou schrijven over hoe ik het beste om kon gaan met deze nieuwe situatie. Ik schreef regelmatig vijf minuten per keer (in het boek de ‘vijf minuten’-regel) en genoot daar enorm van. Het gaf me weer een doel. 

Eerste opzet en hoofdstukindeling schrijven

Toen ik in 2008 een intensief revalidatietraject in ging, lag er een indeling en een voorzichtige eerste opzet van drie hoofdstukken. Ik vertelde erover aan mijn behandelaars in het revalidatiecentrum en liet hen stukken lezen, ook aan mijn omgeving. Ze reageerden allemaal heel enthousiast. Steeds meer mensen zeiden tegen me: ‘Waarom hou je dit voor jezelf? Zoveel mensen kunnen dit heel goed gebruiken.’ Ondanks dat het een droom was ooit een boek (een roman) te schrijven, duurde het best lang voor de knop omging. Van schrijven voor mezelf naar contact zoeken met een uitgever om te kijken of er misschien interesse voor is. Ik wist wel dat er op dat moment geen soortgelijke boeken in Nederland bestonden. Ik bestelde namelijk zelf dat soort boeken via Amazon in het Engels, want in de VS waren er wel dergelijke boeken. In Nederland vond ik alleen autobiografische ziekteverhalen. Maar ik schreef een praktisch boek dat handvaten bood. 

Een passende uitgeverij vinden en benaderen

Ik googelde een aantal uitgeverijen om te kijken welke onderwerpen ze uitgaven. Daarna zocht ik een uitgeverij die zowel psychologie- als gezondheidsboeken uitgaf. Naar mijn favoriet stuurde ik de opzet van het boek, inclusief de hoofdstukindeling en sloot enkele hoofdstukken die afgerond waren bij. Op goed geluk! Een week of twee later hoorde ik van Scriptum. Ze waren zeer geïnteresseerd. Of ik langs wilde komen voor een gesprek en een contract wilde tekenen. Ik was uitzinnig van vreugde. De revalidatie was inmiddels afgerond, fysiek was ik aan de beterende hand en ik kon wel een nieuwe missie gebruiken. 

Zeven maanden tot de deadline

Samen met mijn mams reisde ik in de zomer van 2009 naar Schiedam om het contract te ondertekenen en afspraken voor de rest van het traject te maken. De deadline werd januari 2010. Ik had dus nog zeven maanden de tijd voor de resterende zeven hoofdstukken in een boek van zo’n tweehonderd pagina’s. Omdat ik een uitgebreide hoofdstukopzet had, veel materiaal had en van alle hoofdstukken ook al delen had geschreven, voelde ik geen grote druk ondanks mijn weinige energie. Ik werkte in kleine blokjes, nu niet meer van vijf min, maar vaak van maximaal een kwartier. Om het voor mezelf nog prettiger te maken, werkte ik voor de variatie steeds aan het hoofdstuk waar ik die dag het meest zin in had. Ondertussen interviewde ik ook medepatiënten over hoe zij omgingen met hun aandoening. Die korte verhaaltjes dienden ter illustratie.

Een coverbeeld uitkiezen

Toen januari arriveerde, had ik alles af. Vanaf het najaar had ik stukken tekst laten proeflezen door mijn broer en twee vriendinnen. In principe was dit niet nodig omdat ik met een uitgeverij werkte, maar ik vond het wel prettig om de best mogelijke tekst in te leveren. De uitgeverij vond de eerste versie die ik inleverde zo goed dat er nog slechts een paar kleine foutjes hoefden te worden verbeterd voor het naar de drukker kon. Ook keken we samen naar welk coverbeeld zou passen. We kozen voor een vlinder op prikkeldraad. Het prikkeldraad staat voor de grilligheid van leven met een chronische ziekte. De vlinder is het symbool voor de ziekte die ik heb: lupus.

De boekpresentatie

Begin mei 2010 kwam het boek uit. Ik kreeg het thuisgestuurd en het voelde heel bijzonder om met mijn eigen boek in handen te hebben. Voor het eerst dacht ik: misschien komt er toch ook nog wel iets goeds uit dit heftige leven met chronische ziekte. Met de uitgever en de patiëntenvereniging waarbij ik betrokken was, had ik afgesproken dat ik het boek voor zo’n 300 mensen zou presenteren op het jaarcongres van de patiëntenvereniging. High van de prednison door een nieuwe opvlamming hield ik een korte presentatie en overhandigde daarna het eerste exemplaar aan mijn eigen arts, die op dat moment voorzitter was van de medische adviesraad. 

Interviews, lezingen en mini-workshops

Daarna kreeg ik veel aanvragen voor interviews en gaf ik lezingen en mini-workshops over positief leven met een chronische ziekte. Soms verkocht ik zelf boeken (bijvoorbeeld na een lezing) en nam ik af en toe een schrijfopdracht aan, met name over chronische ziekte en gezondheid. Naast mijn volledige WIA- uitkering werd ik voor een klein aantal uren ZZP-er. Dat is niet nodig als je alleen maar boeken schrijft, want royalties vallen onder ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’, maar omdat ik er ook andere dingen naast ging doen, was dit voor mij wel noodzakelijk. Met het UWV had ik een goede terugbetalingsregeling getroffen. 

Tweede boek

Een tweede boek schrijven, dat ik al sinds het uitkomen van het eerste, van plan ben, is er nog niet van gekomen. Ik ben een keer of vijf begonnen, maar steeds heb ik het weggegooid omdat ik het onderwerp niet sterk genoeg vind. Ik ben op zoek naar iets dat past als vervolg en tegelijkertijd nog niet bestaat. En dat is behoorlijk lastig. Ik denk ook dat na de onbevangenheid en het geen verwachtingen hebben bij het schrijven van m’n eerste boek, een tweede toch wel veel druk met zich meebrengt. Maar wie weet wat de toekomst brengt!

En nu jij!

Ben je geïnspireerd geraakt door mijn verhaal? Open dan nu een nieuwe notitie in je telefoon en noteer al je ideeën. Blijf dat een aantal dagen doen en verplaats ze dan naar een Word-document. Kijk of je structuur kunt ontdekken en maak dan een opzet voor een indeling. Als je die eerste stappen hebt gezet, het voor je gaat zien en eenmaal in de flow komt, hoef je verder alleen nog maar te schrijven: het leukste onderdeel. Is je boek een feit, laat het ons dan weten!

Meer informatie: 
Boek: Ziekelijk Gelukkig: Positief leven met een chronische ziekte door Janet Bouwmeester, Scriptum Uitgevers, 2010 is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, onder andere hier.

Meer persoonlijke verhalen van Janet, lees je hier.

Foto: Janet Bouwmeester

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!