• Zoeken
  • Lost Password?

Tweede plek voor Tirzah op Miss Wheelchair World verkiezing 

Tirzah Lopez (31) kwam door een dwarslaesie in een rolstoel terecht en deed in 2022 mee aan de missverkiezing Miss Wheelchair World. Ondanks dat dit haar eerste misverkiezing was, slaagde zij erin om de tweede plaats te veroveren! Vorig jaar sprak Chloé haar, voorafgaand aan het event, over de voorbereidingen en haar verwachtingen. Nu de missverkiezing achter de rug is, blik ik samen met Tirzah terug op dit avontuur in Mexico.

Miss Wheelchair World is de eerste en enige internationale missverkiezing waar vrouwen in rolstoelen over de hele wereld samen komen om mee te doen. De eerste editie vond plaats in 2017. Tirzah vertelt dat er in veel landen een selectie is waar je doorheen moet komen om te mogen deelnemen aan Miss Wheelchair World. In Nederland was dit echter niet het geval. “Dit hield in dat ik zelf alles moest regelen, zoals sponsors. Dit was best een opgave.’’ 

Druk weekprogramma

De missverkiezing is meer dan alleen één show, vertelt Tirzah. “Er stond een druk weekprogramma op de planning. Zo moesten we fotoshoots doen, interviews geven en danspasjes leren. Gedurende deze week kon de jury onverwachts langskomen, dit was spannend. Op zo’n moment wil je natuurlijk wel je beste beentje voorzetten”. Deze week was pittig voor Tirzah: ‘’Je komt in een ander land en in een nieuwe omgeving terecht waar iedereen een andere taal spreekt. Ook lichamelijk eiste het veel door mijn beperking.” Alle deelnemers zaten in hetzelfde hotel. De hotelkamers waren niet rolstoeltoegankelijk. Dit was voor Tirzah niet heel comfortabel. Ze begrijpt wel waarom het voor de organisatie zo moeilijk was om goede voorzieningen te regelen. “Geen enkel hotel heeft twintig rolstoelkamers beschikbaar, dus we moesten roeien met de riemen die we hadden.” 

Respect en begrip in plaats van rivaliteit

Tirzah had goed contact met de andere deelnemers. Er was weinig onderlinge rivaliteit, iets wat je misschien wel zou verwachten bij een missverkiezing. “Je wisselt meteen veel verhalen met elkaar uit over je beperking. Dit zijn vaak intense gesprekken. Het was mooi om te zien hoeveel begrip en respect er voor elkaar is. Dan merk je dat mensen met een beperking vaak anders in het leven staan.” Ook op de organisatie kijkt Tirzah met een positief gevoel terug. Zij bestond uit een grote groep vrijwilligers die zeer behulpzaam waren.

De avond van de missverkiezing

En dan is het zover, de avond van de missverkiezing. Door de zenuwen heeft Tirzah de nacht ervoor weinig geslapen. ‘’Iedereen oefende de hele dag en was duidelijk zenuwachtig. Je leeft echt met elkaar naar dit moment toe.’’ De show duurde in totaal drie uur. Eerst was er een presentatie en een optreden van een Mexicaanse dansgroep. Vervolgens werden alle kandidaten voorgesteld. “Tijdens zo’n show heb je vaak verschillende make-up looks en soms moet je een ingewikkelde jurk aan. Dit is voor iedereen stressvol, maar dit is een extra grote uitdaging wanneer je rekening moet houden met een lichamelijke beperking. Zo konden sommige vrouwen alleen liggend aangekleed worden. Op dit soort momenten merk je dat veel deelnemers dezelfde moeilijkheden ervaren.’’ 

Inzetten voor de community

Aan het einde van de avond was het tijd voor de prijsuitreiking. Naast de hoofdtitel waren er vijf extra titels, waaronder Miss Kindness en Miss Lifestyle. ‘’De winst van Miss Wheelchair gaat om veel meer dan alleen schoonheid. Ze zoeken iemand met zelfvertrouwen en een missie,’’ aldus Tirzah. Van de winnares wordt verwacht dat zij zich na de winst inzet voor de community van mensen met een beperking, door bijvoorbeeld goede doelen op te zetten. Hier is de winnares van deze editie, Miss Peru, op dit moment druk mee bezig. Op het moment dat Tirzah hoorde dat zij in de top drie zat, was ze verbaasd. “Nooit had ik verwacht zo ver te komen. Ik ben ontzettend blij met mijn tweede plek. Door de adrenaline van die avond besefte ik eigenlijk pas achteraf wat er allemaal gebeurd was.” 

Missverkiezingen in Nederland?

Tirzah hoeft niet lang na te denken over wat haar het meest is bijgebleven van dit avontuur. “De connecties die ik heb gemaakt met de andere vrouwen zijn mij het meest bijgebleven. Ik vond het fijn om verhalen met hen te delen. Ook vond ik het fijn om te zien hoeveel overeenkomsten er waren met betrekking tot hoe we in het leven staan. Het was tof om met gelijkgestemden te zijn, die uit allemaal verschillende hoeken van de wereld komen. Het voelde hierdoor als een universele kracht op momenten dat de deelnemers samen waren.” Tirzah hoopt dat er ook in Nederland weer een missverkiezing komt voor vrouwen in een rolstoel. Het is het zeker waard om aan zoiets mee te doen, alleen dan moet die kans er wel zijn. Het lijkt Tirzah mooi wanneer vrouwen in Nederland een soortgelijke ervaring mogen meemaken.

Geef energie aan dingen waar je kracht uithaalt

2023 is voor Tirzah rustig begonnen. Ze ziet vanzelf wat erop haar pad komt. Zo gaat ze verder met het delen van content op social media. Op deze manier werkt ze aan haar missie. Haar doel is namelijk dat mensen met een beperking meer gezien worden. “Natuurlijk is het hebben van een beperking moeilijk, maar ik wil laten zien dat het niet allemaal sneu en zielig is. Ik probeer aan mensen door te geven dat ik ondanks mijn beperking niet zoveel anders ben. Graag zou ik willen meegeven dat het belangrijk is om altijd kansen aan te pakken. Het zou jammer zijn wanneer je deze mist. Het is hiervoor van belang dat je je beperking niet wegdrukt, maar een juiste balans vindt. Geef je energie aan de juiste dingen, oftewel dingen waar jij kracht uithaalt.’’

Volg Tirzah op Instagram: @felinatiger

Foto’s: Danique Regterschot Fotografie

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!