• Zoeken
  • Lost Password?

Levend verlies en vriendschappen

Sommige vriendschappen zijn bedoeld voor een leven lang, sommige voor een paar jaar en sommige vriendschappen komen en gaan. Wanneer een van de vrienden ziek wordt, komt een vriendschap soms onder spanning te staan. Hoe kun je hier samen toch een goede weg in vinden en je dierbare vriendschap laten bestaan ondanks een chronische ziekte?

Vriendschappen veranderen

Vriendschap is een van de mooiste dingen die bestaat als je het mij vraagt: er onvoorwaardelijk voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Ook wanneer een van de vrienden ziek is. Toch zie je in de praktijk vaak dat hier vriendschappen door kunnen sneuvelen. Het leven van de een verandert drastisch en dat van de ander gaat gewoon door. Niet alleen het leven van degene die ziek is veranderd, maar ook de persoon zelf verandert vaak. Wanneer je ziek wordt, veranderen prioriteiten. Je bent wellicht niet meer altijd je vrolijke onbezorgde zelf en je energie is soms ook ver te zoeken. Je wereld is een stuk kleiner geworden en speelt zich nu misschien wel grotendeels binnen de muren van je eigen huis af. Waar je voor de ziekte avonden lang de energie had om gezellige dingen samen te doen, ben je nu al blij als je een berichtje hebt beantwoord. 

Samen werken aan een vriendschap

Vriendschap is een werkwoord en daar moet door beide partijen aan gewerkt worden. Het kan zijn dat een van de twee een tijdje harder werkt voor de vriendschap dan de ander, maar dit moet uiteindelijk wel weer in evenwicht komen. Tijdens een lastige periode heb je soms weinig energie voor anderen. Je hebt immers je handen al vol aan jezelf. Je bent soms minder vrolijk of energiek. Al deze kleine dingen kunnen op de lange termijn door de ander opgevat worden dat je de vriendschap misschien niets meer waard vindt of geen plezier meer in hebt. Dat terwijl dit helemaal niet het geval is. Het is daarom belangrijk om goed te communiceren en ook aan te geven wat je op dat moment nodig hebt.  

Is jouw vriendschap het waard?

Heb jij vrienden die onvoorwaardelijk voor je klaar staan tijdens een lach en een traan? Is jullie vriendschap bestand tegen een chronische ziekte? Dan ben je een heel rijk mens. 

Heb je dit niet? Kijk dan eens of je de vriendschappen die je op dit moment hebt kan verbeteren of verdiepen. Bedenk eerst of de vriendschap dat waard is. Kun jij jezelf zijn bij deze vriend(in)? Geeft het je energie of kost het juist alleen energie? Is jullie vriendschap het waard om aan te werken? Wil je jullie vriendschap verbeteren? Volg dan de volgende tips op. 

Vriendschap tips

De eerste tip is een belangrijke: 

  • Niet iedere vriendschap is opgewassen tegen een chronische ziekte. Sommige vrienden gaan je verbazen en andere teleurstellen. Je hebt altijd vrienden erbij die uiteindelijk geen vrienden bleken te zijn en alleen vrienden kunnen zijn in goede tijden. Van deze zogenaamde vrienden kan je beter zo snel mogelijk afscheid nemen en kijk er niet meer naar terug, want deze mensen zijn jou niet waard. 
  • Accepteer dat je niet meer hetzelfde bent. Je moet leren leven met een nieuw lichaam. Probeer niet te doen alsof je nog dezelfde bent, als je dat niet meer bent. Ook met de nieuwe versie van jou zijn echte vrienden blij, maar geef ze ook de tijd om aan jouw nieuwe leven te wennen. Je hebt daar immers zelf ook veel tijd voor nodig gehad. 
  • Voor vrienden is het vaak een machteloos gevoel om een dierbare vriend te zien vechten tegen een ziekte. Ze hebben het gevoel te weinig te kunnen doen voor iemand die ziek is. Geef aan wat je nodig hebt en laat ook zeker weten als de aanwezigheid al genoeg is; soms zijn de kleine dingen het belangrijkst. 
  • Zoek naar een goed evenwicht dat voor jullie beide werkt. Door een chronische ziekte is jullie vriendschap wellicht zo veranderd dat de een nu veel meer voor de vriendschap doet dan de ander. Kijk hier eens eerlijk naar. Is de weegschaal in evenwicht? Praat erover, alleen dan kunnen jullie het samen verbeteren. 
  • Wees duidelijk en eerlijk over je grenzen. Wanneer het niet gaat geef dit dan aan, dan kunnen anderen er rekening mee houden. 
  • Probeer ook aandacht te geven aan je vrienden. Laat weten dat je ze waardeert en dat het zeker niet persoonlijk is als ze een tijdje wat minder van je horen of de berichtjes wat korter zijn. 
  • Vind je het moeilijk om over je ziekte te praten met je vrienden? Zoek dit contact dan ook bij lotgenoten. Zij herkennen waar je tegenaan loopt. Je andere vrienden willen dit wel begrijpen, maar besef ook dat het erg moeilijk is om te begrijpen als je het zelf niet ervaart. 
  • Vergeet niet de ander af en toe te vertellen hoe belangrijk hij of zij voor je is. Hoe blij je bent met diegene als vriend. Dit versterkt je vriendschap, want vooral tijdens moeilijke perioden is het soms moeilijk na te gaan of je nog wel gewaardeerd wordt als vriend(in).

Tot slot. Koester je echte vrienden, reken je een rijk mens.  Echte vrienden zijn goud waard! 

Lees hier meer over vriendschappen.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!