• Zoeken
  • Lost Password?
Vrouw leest boek _ boekentips

Boekentips voor een eindeloze winter

Januari en februari zijn de maanden waar ik elk jaar weer het meest tegenop zie. Vooral de grijsheid die soms dagenlang aanhoudt, benauwt me. Het liefst zou ik dan ook een paar weken op reis of in winterslaap gaan. Een goed alternatief daarvoor is mezelf omringen met fijne boeken. In het afgelopen jaar las (en luisterde) ik er behoorlijk veel. Dat zegt vooral iets over het aantal dagen dat ik in bed heb doorgebracht.  Maar doordat ik zoveel dagen liggend, luisterend en soms lezend doorbracht kan ik nu de beste boekentips met jullie delen.

Lessen in chemie – Bonnie Garmus

Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete boek van vorig jaar is, dan hoef ik daar niet lang over na te denken. Dat is zeker weten Lessen in chemie van Bonnie Garmus. Elizabeth Zott is een briljant scheikundige en heeft grote ambities. Helaas is het de jaren ’60 en vrouwelijke wetenschappers zijn nog zeer zeldzaam en worden amper serieus genomen. Vrouwen horen achter het aanrecht. Maar Elizabeth laat zich door niks en niemand tegenhouden. Ze wordt daarin gesteund door een aantal bijzondere karakters. Ik vond het boek bijzonder, grappig en hartverwarmend. Inmiddels is er ook een Apple TV serie (met dezelfde naam, Lessons in Chemistry) van gemaakt, voor de niet-lezers.

Het weeshuis aan de azuurblauwe zee – TJ Klune

Toen ik dit boek in de luisterbieb app van de bibliotheek zag, twijfelde ik. Zou het te veel fantasy en kinderboek zijn? Ik ben blij dat ik het ben gaan luisteren. Het duurde wel even voordat ik erin zat, maar toen ik er eenmaal inzat had ik graag de vele bijzondere karakters in dit boek en hun bijzondere avonturen in mijn oren.

Linus Baker leidt een saai en eenzaam leven met zijn kat Calliope. Hij heeft een baan als maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Het verhaal begint wat traag op zijn kantoor, maar dan wordt Linus uitverkoren een maand naar een verafgelegen weeshuis op Marsyas eiland te gaan. Daar moet hij bepalen of de zes magische jongeren die er wonen, onder wie een meisjeskabouter, een boself en de antichrist in zesjarige vorm, een gevaar voor de samenleving vormen. Linus gaat angstig op weg met zijn kat, maar na een tijdje opent hij zijn hart voor het eiland en zijn bewoners. Dit is een feel good boek met een positieve boodschap en daar hou ik van. Zeker als het buiten zo grijs is.

Zeven dagen samen – Tia Williams

Als je zin hebt in een heerlijke chicklit dan is Zeven dagen samen van Tia Williams echt perfect. Dit boek had ik in no time uit omdat ik steeds wilde weten hoe het verder ging met hoofdpersonen: alleenstaande moeder en erotische chicklit schrijver Eva Mercy en haar jeugdliefde, de mysterieuze auteur Shane Hall, die zich weinig in het openbaar toont. De twee beleefden tien jaar geleden een intense en impactvolle week samen om elkaar vervolgens jarenlang uit het oog te verliezen. De romantiek spat ervan af zodra ze elkaar weer tegenkomen, maar loopt hun verhaal dit keer wel goed af? Eva’s welbespraakte dochter Audre is een geweldige aanwinst voor het verhaal. Je gunt deze mensen vanaf het begin een perfect einde. Een van de meest romantische boekentips!

Het achtste leven van Brilka – Nino Haratischwili

Dit is het enige wat oudere boek in dit lijstje boekentips (2017). Het stond al lange tijd op mijn leeslijst, maar de dikte (bijna 1300 pagina’s) stootte me af. Toen ik Aleksandra van Lisa Weeda in de lente las en dat helemaal niks vond, kreeg ik wel de smaak te pakken eens uit het oosten van Europa te lezen. Dit boek speelt zich voornamelijk af in Georgië en is een familie-epos over zes generaties van 1900 tot nu.

Nitsa is de achterkleindochter van Stasia met wie het verhaal begint. De familie waarin ze opgroeit is welvarend vanwege een succesvol chocoladerecept. Het brengt mensen niet alleen in extase, maar daarna ook ongeluk. Ondanks dat er veel personages zijn, weet de schrijver het toch overzichtelijk te houden. Ik heb het geluisterd (het staat in zes delen in de luisterbieb app) en dat beviel goed. Het is boeiend geschreven met interessante personages en heel diverse verhaallijnen. Dit boek verdient zeker vijf sterren en past perfect bij de winterse maanden.  

Heb je ook fijne boekentips? Laat ze ons vooral weten. Klik hier om meer lees-, luister- en kijktips te lezen.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:24:10 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!