• Zoeken
  • Lost Password?

Podcast-tips voor druilerige herfstdagen

Podcasts… ze zijn niet meer weg te denken uit de media. Je kan er eentje opzetten, terwijl je aan het schoonmaken bent, tijdens het maken van een wandeling, wanneer je onderweg bent of voor het slapengaan. Ondertussen is er bijna over elk onderwerp wel een podcast te vinden. Zo zijn er ook verschillende podcasts over het hebben van een chronische ziekte of een beperking. Het kan fijn zijn om te horen wat de ervaringen van anderen zijn en hoe zij met obstakels omgaan. Om de herfst  goed tegemoet te treden, ben ik in de wereld van podcasts gedoken om te onderzoeken wat er allemaal te beluisteren is. Hieronder bespreek ik zes podcasts. 

Ziek. De podcast

In ‘Ziek. De podcast’ interviewt Tamar Doorduin, die zelf ook een chronische ziekte heeft, verschillende gasten over hun ervaringen met een chronische ziekte of een beperking. Denk aan Parkinson, sikkelcelziekte, POTS, migraine, chronisch vermoeidheid syndroom (CVS) en autisme. Daarbij wordt bijvoorbeeld het onderwerp validisme in de afleveringen besproken, oftewel discriminatie vanwege een chronische ziekte of een beperking. Maar ook wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan de frustraties waarmee je te maken kan krijgen tijdens de feestdagen. In seizoen 2 van de podcast interviewen Tamar en co-host Eline Pollaert elkaar over hun ervaringen. De podcast is in 2021 gestopt, maar dat is geen probleem. De onderwerpen zijn nog steeds actueel en er zijn genoeg afleveringen om terug te luisteren. De afleveringen vind je op Spotify en Apple Podcasts. 

ONBEPERKT

ONBEPERKT is een podcast van Uniek Sporten. Hosts Eva Eikhout en Marcel Maijer interviewen maandelijks een gast met een zichtbare of onzichtbare beperking. Centraal in de afleveringen staat hoe verschillende mensen omgaan met hun beperking (in de breedste zin van het woord). Er komen diverse mensen aan het woord die obstakels hebben overwonnen. De interviews in de afleveringen gaan onder andere over sport, het hebben van een beperking, omgaan met tegenslagen, geloven in jezelf en nog veel meer. Dit zijn verhalen die een podium verdienen. Want volgens podcast ONBEPERKT kent een beperking vele vormen, maar kan lang niet iedereen een beperking overwinnen. De afleveringen zijn te beluisteren op Spotify, Youtube, Soundcloud en Apple Podcasts. 

Sit the fuck down

Vind je het geen probleem om Engelstalige podcasts te beluisteren? Dan is de podcast ‘Sit the fuck down’ een aanrader. Deze podcast wordt gehost door Christina en Liv. Beide vrouwen zitten door een beperking in een rolstoel. Samen met een gast, die ook een beperking of een chronische ziekte heeft, bespreken zij verschillende onderwerpen waarmee je in het leven te maken kan krijgen. Zo gaan de afleveringen over relaties, daten, seks, seksualiteit, discriminatie, solliciteren, openbaar vervoer, mentale gezondheid et cetera. De podcast beluister je op Spotify, Audible en Soundcloud.

Made Visible

Lang niet elke chronische ziekte of beperking is zichtbaar vanaf de buitenkant. In deze Engelstalige podcast van Harper Spero zijn er verschillende mensen met een onzichtbare chronische ziekte of beperking aan het woord. Zij vertellen wat voor effect dit heeft op hun leven. Het doel van deze podcast is om mensen met een onzichtbare beperking een stem te geven. Ook is de podcast er om herkenning en steun te vinden en meer bewustwording te creëren voor hoe het is om hiermee te leven. De afleveringen vind je onder andere op Spotify, Apple Podcasts en Google Play.

De Witte Stok

De podcast van Sander Smale en Tatjana Wehrmann gaat over dingen waar je als blind persoon letterlijk en figuurlijk tegenaan kan lopen. Onderwerpen zoals acceptatie, werk en opleiding, wet- en regelgeving en technologie komen in de afleveringen aan bod. Sander en Tatjana gaan hierover met elkaar in gesprek, maar ook hoor je verhalen van anderen met een visuele beperking. Deze podcast is te beluisteren op Spotify en RSS.

Two Disabled Dudes

Houd je wel van een podcast met een gezonde dosis humor? Dan ben je bij de podcast Two Disabled Dudes aan het goede adres. De twee hosts Sean en Kyle hebben beiden een zeldzame ziekte (Friedreich’s Ataxia), waardoor ze in een rolstoel zitten. Dit houdt hen niet tegen om plannen te maken en hun dromen te volgen. Ook geven zij veel tips die je in de praktijk kan toepassen. Zoals over omgaan met tegenslagen en het behalen van je doelen. Heel veel luistertijd beschikbaar? Dat komt goed uit! Deze podcast startte in 2016, dus er zijn genoeg afleveringen om te luisteren. Dit kan bijvoorbeeld op Spotify en Apple Podcasts.

Luisteren maar!

Waar wacht je nog op? Tijd om een podcast op te zoeken en op play te drukken. Herkenning vinden, het krijgen van praktische tips, lekker lachen en geïnspireerd raken, het kan allemaal. Heb jij nog een goede podcast aanrader? Laat dit vooral weten. Veel luisterplezier!

Nog meer luistertips? Klik hier.

Uitgelichte foto: George Milton via Pexels

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!