• Zoeken
  • Lost Password?

6 voordelen van het opschrijven van je gevoelens

Schrijven, het is voor mij een relaxte bezigheid, een fijne activiteit en hobby, maar daarnaast heeft het opschrijven van je gevoelens en gedachten ook bewezen wetenschappelijke voordelen. Ik bespreek zes voordelen.

  1. Structuur brengen in je gedachten

Zo is schrijven bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van je geest. Het zorgt ervoor dat je nadenkt en geeft je gedachten structuur. Maar het helpt ook bij het verwerken van emoties en geeft je inzicht. Schrijven is een effectief middel om jezelf én anderen beter te begrijpen.

  • Verwerken van ervaringen

Tijdens de 15 jaar dat ik ziek was, schreef ik heel vaak m’n gevoelens van me af. Ik hield een dagboek bij waarin ik vooral schreef wanneer ik het zwaar had. Als ik heftige emoties ervaarde waar ik geen raad mee wist, schreef ik ze op. Zonder na te denken vloeiden ze uit m’n pen en als ik de tekst daarna teruglas, kwam het pas binnen hoe ik me echt voelde. Zo haalde ik de essentie er sneller uit en voelde het hierna alsof mijn emoties gingen ‘liggen’ en kalmer werden.

  • Lichamelijke voordelen

Tijdens het schrijven gaat je bloeddruk en hartslag omlaag, je ervaart minder pijn en zelfs minder stress. Door het benoemen van emoties en ordenen van ervaringen worden hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op je geest. Dit verklaart mijn overzichts- en rust-gevoel na het schrijven.

  • Therapeutische werking

Schrijf jij al in een dagboek? Het opschrijven van bepaalde gevoelens of ervaringen kan je helpen om beter te begrijpen wat je voelt, maar ook zorgen dat de heftigheid van deze gevoelens wat afneemt. Het blijkt uit onderzoek dat ook schrijven na traumatische ervaringen positieve effecten heeft op de mens. Een dagboek is een veilige plek om je emoties te delen. Niemand zal je veroordelen of onderbreken. Je hoeft je niet in te houden en mag 100 procent eerlijk zijn. 

  • Schrijven = tijd voor jezelf

Schrijven in een dagboek is ook een fijn moment voor jezelf. Leg daarin de lat niet te hoog: verwacht niet dat je iedere dag in je dagboek schrijft als je daar eigenlijk de tijd of rust niet voor hebt. Een keer per week, een keer per maand: alles is goed. Je hoeft écht niet iedere dag te schrijven. 

  • Terugvinden van jezelf

Omdat ik altijd mijn emoties opschreef als ik me niet goed voelde, had ik een naslagwerk van m’n zieke leven. Ik gebruikte dit als basis voor m’n boek ‘Ik ben onzichtbaar ziek’. Want door de ziekte die vooral in de laatste jaren neurologische klachten veroorzaakte, was ik 80 procent van m’n ervaringen kwijt en vergeten. Het teruglezen van m’n dagboek zorgde ervoor dat ik mezelf terugvond.

Dus misschien kun je deze week het eens zelf proberen. Schrijf je gevoelens van je af, wie weet voelt het ook voor jou veel beter dan je op voorhand gedacht had.

Wil je meer artikelen van Ilona lezen, klik dan hier.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!