Een aantal maanden geleden ontdekte ik de podcast De Psychiater Praat van Wieneke Gerrits. Ik was meteen ‘hooked’. Dat kwam vooral doordat Wieneke zelf ook een chronische aandoening heeft en dit ook regelmatig aan bod komt in de afleveringen. Wieneke’s openheid hierover, haar kwetsbare opstelling en de inzichten maakt deze podcast, wat mij betreft, een luisterpareltje. Ze behandelt onderwerpen die enorm waardevol zijn voor mensen met een beperking zoals eigenwaarde, verantwoordelijkheid, veerkracht en verlangen.
Ruim een jaar geleden begon psychiater Wieneke Gerrits haar eigen podcast: De Psychiater Praat. Daarmee wil ze mensen en werelden verbinden: mensen met verschillende verhalen en de ‘gewone’ wereld met die van de GGZ. Dit was niet de enige reden voor het starten van de podcast. Ze had kort ervoor een drastische omslag in haar leven meegemaakt. Na het krijgen van drie kinderen kampte ze met chronisch bekkenpijnsyndroom en hypermobiliteitssyndroom. Haar werk als GGZ-psychiater kon ze ondanks aanpassingen niet langer uitvoeren. Ze voelde zich alleen, ondanks veel steun uit haar omgeving en besloot zelf psychologische hulp in te schakelen. Dat betekende nieuwe levensinzichten en nieuwe prioriteiten. Nu heeft ze de draad weer opgepakt, werkt ze parttime als zelfstandige en startte ze een eigen podcast.
Wieneke’s podcast kwam toevallig op mijn pad. Ik bleef hangen omdat Wieneke in een van de eerste afleveringen die ik luisterde uitgebreid vertelde over haar worstelingen met een chronische aandoening (#51). Ik luisterde meer afleveringen en dit onderwerp bleek vaker (soms tussen neus en lippen door, andere keren uitgebreid) aan bod te komen. Het is niet haar bedoeling het over chronische ziekte of beperkingen te laten gaan en dat is misschien juist wat me er zo in aanspreekt. Dat en de enorm positieve insteek zonder dat ze dat bewust doet. Als je Wieneke’s afleveringen luistert dan weet je dat je niet de enige bent en dat je, hoe lang je soms ook moet puzzelen, toch kunt thriven.
De onderwerpen die Wieneke behandelt zijn heel divers. Vaak zijn ze ook herkenbaar voor de gemiddelde Thriving Magazine lezer, denk ik. Een paar voorbeelden:
- Hoe de vraag ‘Wie wil jij zijn?’ je helpt keuzes te maken (#20)
- Waarom je soms even juist níet moet sporten (#23)
- Jij bepaalt hoe jij je voelt over je leven (#42)
- Emoties toelaten is van levensbelang (#64)
- Let op dat je jezelf niet kwijtraakt (#85)
- Veerkracht: hoe doe jij dat? (#102)
- Leven naar je verlangens, deel 2: Wat als ik te ziek/beperkt ben? (#105)
- Frustratie en beperkingen door gezondheidsproblemen (#113)
- Zeg ‘ja’ tegen je leven, jouw lot, jouw ziekte, jouw beperkingen en jouw behoeften (#133)
- ‘Als je niet werkt ben je een nul.’ (#145)
Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt? Meer informatie over Wieneke kun je vinden op haar website of op Instagram. De podcast is onder andere te vinden op Spotify.