• Zoeken
  • Lost Password?

Let’s get personal: Cadeaus

Onlangs luisterde ik naar de nieuwe podcast van Glennon Doyle: We can do hard things. Daarin zei ze dat ze zich enorm schaamde voor haar angststoornis. Ook toen ze voor het eerst een angstaanval bij haar nieuwe partner had. Ze wist zeker dat ze op dat moment afgewezen zou worden. Maar haar partner vertelde haar dat ze juist van haar hield om die angststoornis. Dat maakt haar uniek en tot wie ze is. Het hoort bij het pakket dat Glennon heet. 

Lang zag ik mijn fysieke beperking als een maatschappelijke belemmering: om aangenomen te worden voor een baan, voor nieuwe vriendschappen, voor een relatie. Wat breng ik nou mee in een (werk)relatie of vriendschap? Bij die vraag keek ik alleen maar naar wat er niet was en niet naar wat er wel was. Terwijl leven met een aandoening juist komt met allerlei cadeaus die je kunt delen met de wereld.

Niet alleen werden mijn doorzettingsvermogen en veerkracht ineens heel zichtbaar, ik ben ook geduldiger. Ik kan meer genieten van het moment

Na die podcast moest ik denken aan alle keren dat mensen mij wezen op hoe ik op bepaalde vlakken veranderd ben sinds de lupus een grotere rol ging spelen in mijn leven. Hoe ze onder de indruk zijn van mijn doorzettingsvermogen, mijn veerkracht en hoe ik mijn leven invulling geef sinds ik ben afgekeurd. Elke keer wuifde ik dat weg met: “Dat stelt niks voor. Als jij ziek was, zou je hetzelfde doen.” Maar zo vanzelfsprekend is het eigenlijk helemaal niet. 

We zijn allemaal uniek we komen allemaal met beperkingen en óók met cadeaus. Niet alleen werden mijn doorzettingsvermogen en veerkracht ineens heel zichtbaar, ik ben ook geduldiger. Ik kan meer genieten van het moment. Op vakantie hoef ik niet meer 1001 dingen te doen, zoals eerst. Ik koester de kleine, waardevolle dingen, ik maak meer weloverwogen keuzes. Ik weet wat er voor mij toe doet en ik leef in het nu omdat ik heb ervaren dat wat ik nu kan misschien over een maand niet meer kan. Ineens kan ik onwijs goed plannen en ben ik creatiever. Misschien was ik al die dingen ook zonder ziekzijn wel geworden, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ik al die mooie eigenschappen meebreng als cadeaus en dat als mensen mij echt zien, die dingen het verschil maken.

Lees hier de vorige Let’s get personal van Janet over haar thuisvakantie.

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:24:56 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!