• Zoeken
 • Lost Password?
Relaxed de feestdagen in

Relaxed de feestdagen in

December is voor de meeste mensen de drukste maand van het jaar. Cadeautjes kopen, eindejaarsfeestjes, op familiebezoek en je werk afronden voor de kerstvakantie kunnen allemaal bijdragen aan een maand met een hoog stressgevoel. Maar de feestdagen kunnen ook stress opleveren doordat je niemand hebt om ze mee door te brengen of doordat het voor jou misschien een heel droevige periode is omdat je mensen hebt verloren. Dat verlies komt met de feestdagen vaak extra hard aan. En hoewel een beetje stress geen probleem is voor het lichaam, kan te veel stress wel zorgen voor een lage weerstand en een grotere vatbaarheid voor infecties. Met deze tips blijf je hopelijk op je fitst en frist in deze decembermaand.  

Een eenzame Kerst

Ben jij een van die mensen die om wat voor reden dan ook dit jaar de Kerst alleen doorbrengt? Misschien helpen deze tips je om toch leuke dagen te hebben.

 • Plan een videobelgesprek met een of meerdere vrienden en/of familieleden en besteed samen op een speciale manier aandacht aan de feestdag: door elkaar bijvoorbeeld van tevoren een cadeautje te sturen en die tijdens het videobellen uit te pakken. Ook een kaarsje aansteken en een wens doen voor het nieuwe jaar kan een mooi ritueel zijn of iedereen de dingen laten opnoemen die voor hem of haar het meest speciaal waren het afgelopen jaar. 
 • Maak een oud feestdagen familierecept voor jezelf in een kleine portie. Als dat fysiek te zwaar is, kun je ook kijken welk restaurant een maaltijd die jou echt een feestdagengevoel geeft, thuisbezorgt.
 • Je kunt ook zorgpakketjes samenstellen voor je naasten of mensen die het moeilijk hebben, met wat gekochte cadeautjes en misschien ook iets zelfgemaakts zoals een kaart of gebreide of gehaakte wanten. Breien en haken schijnen meditatieve eigenschappen te hebben. Tijdens het breien heb je iets om je op te focussen en iets voor andere mensen doen en hen blij maken, geeft jou ook een beter gevoel.

Self care in de drukke decembermaand

Goed voor jezelf zorgen, schiet er nogal eens bij in als je het druk hebt. De eerste dingen die vaak van de planning worden geschrapt, zijn vaak de dingen waar je het meeste baat bij hebt om je lekker in je vel te laten zitten.

 • Geef jezelf deze decembermaand meer ruimte om nee te zeggen en op je grenzen te letten. Je hoeft geen ja te zeggen op iedere uitnodiging die je krijgt.
 • Begin je dag in bed met een dagelijkse check-in in plaats van meteen naar je telefoon te grijpen. Vraag jezelf af: wat heb ik vandaag nodig om mezelf goed te voelen. Je kunt daarbij de mensen om je heen en wat zij willen even vergeten. 
 • Maak van bewegen prioriteit. Kies een manier die past bij jouw lichaam. Een van de makkelijkste manieren om een beter gevoel over jezelf te krijgen, is beweging. De meeste mensen worden daarvan energieker en zitten lekkerder in hun vel. Ga een blokje om of doe bijvoorbeeld mee aan een online yogales.  
 • Voel je meer verbonden met de mensen om je heen door samen een activiteit te doen waar jullie allemaal van genieten: samen je favoriete film kijken (dat kan ook online), samen een natuurwandeling maken en warme drankjes meenemen voor onderweg of samen (maar niet per se op dezelfde locatie) werken aan een project. 
 • Ook de keuze om iets niet te doen, zoals niet op familiebezoek gaan met de Kerstdagen, kan een goede vorm van self care zijn. 

Mentale gezondheid tijdens de feestdagen

Door de drukte en de feestelijkheden kan je mentale gezondheid soms ook te lijden hebben onder de feestelijke decembermaand. Ga daar niet zomaar aan voorbij.

 • Als je verdriet ervaart omdat je bijvoorbeeld een naaste hebt verloren, geef jezelf dan ook de ruimte om dat verdriet te voelen. 
 • Vier de feestdagen op een manier die goed voelt voor jou, niet op de manier die andere mensen van jou verwachten. Er is geen goede of slechte manier. Je hoeft niet per se een groot feest te vieren, iets kleins en intiems of helemaal geen feest is ook net zo prima.
 • Plan vooruit, maar blijf wel flexibel. Door te plannen, heb je soms meer gevoel van controle. En je kunt altijd nog je plannen aanpassen als ze op het moment zelf toch niet meer goed voelen.

Fit blijven tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn meestal een periode van veel eten en drinken en veel zitten. Dat is niet per se gezond voor je lichaam. Op deze simpele manieren kun je meer beweging in je dag aanbrengen en je voedselinname iets gezonder houden:

 • Zorg voor microvormen van beweging. Als je bijvoorbeeld in de keuken eten staat te snijden, til dan een paar keer je hakken van de grond. Of lift een anderhalve liter fles frisdrank tien keer boven je hoofd. Schoonmaken telt ook als beweging. En neem de trap in plaats van de lift als je daar fysiek toe in staat bent.
 • Probeer even naar buiten te gaan. Het natuurlijke licht op deze donkere dagen is goed voor je geestelijke gesteldheid, de frisse lucht doet vaak wonderen voor je energie. Kleed je wel warm aan.
 • Probeer niet te vet te eten, zeker niet als je dat normaal ook niet doet. Voedsel met een hoog vetgehalte blijft langer in je maag en daar kun je de volgende dag nog last van hebben in de vorm van misselijkheid, buikpijn en zuurbranden. Alles met mate klinkt saai, maar is wel slim. Beweging helpt vaak wel als je last hebt van deze symptomen.
 • Neem bij elk glas drank ook een glas water. Daardoor drink je minder alcohol en hou je je lichaam tegelijk goed gehydrateerd.
 • Zorg voor voldoende vezels. Vezels geven je langer een vol gevoel, houden je bloedsuiker onder controle en zorgen voor een betere digestie.

Deze simpele tips & tricks zorgen er hopelijk voor dat je hele fijne feestdagen tegemoet gaat!

Bronnen: 

Foto: Marko Klaric via Pexels

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:12:13 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!