• Zoeken
  • Lost Password?

De kracht van bomen: boost voor je immuunsysteem

Vogelgeluiden, het waaien van de bomen, zand onder onze voeten of de geur van vers gemaaid gras: alleen al door het denken aan deze zaken glijdt stress en vermoeidheid van ons af, weten omgevingspsychologen. 

Rust 

Of het nu het bos, het park of de eigen tuin is, in de natuur komen mensen tot hun essentie. Spanningen worden makkelijker losgelaten, het brein gaat trager werken. Wat vinden we in de natuur dat zo goed is voor ons? Rust, zeggen veel mensen. Leven in een stedelijke omgeving zorgt ervoor dat je brein meer moet werken omdat allerlei dingen je aandacht trekken: neonreclames, verkeersborden, andere mensen, … Zo is bewezen dat mensen met een burn-out sneller herstellen wanneer zij tijd in de natuur doorbrengen. Patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed bomen kunnen zien, blijken sneller beter te worden. Werknemers voelen zich prettiger wanneer er planten op hun werkplek staan.  

Stressverlagende boswandeling 

Al in de negentiende eeuw waren er natuurgeneeskundigen die aanraden om buiten te wandelen, omdat men wist dat buiten zijn een enorme impact op onze gezondheid heeft. 

Wandelen in de natuur werkt stressverlagend. Onderzoekers stelden vast dat zelfs een korte boswandeling al voor een lagere cortisolspiegel zorgt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is de bomen heel bewust via de vijf zintuigen binnen laten komen. Mindful zijn en echt verbinding maken met de natuur, dus niet gewoon wandelen, hardlopen of sporten.  

Aandacht zonder moeite 

De natuur is ideaal om ons geestelijk tot rust te brengen, omdat ze geen aanhoudende aandacht van ons vraagt. Ons werk doet dat vaak wel: je moet je concentreren om niets te missen van wat er wordt gezegd tijdens een vergadering of om iets foutvrij te doen. Dat is uitputtend omdat je alles dat zintuiglijk binnenkomt en niet belangrijk is, moet wegdrukken. De natuur daarentegen biedt eindeloze mogelijkheden en vraagt geen moeite. We kunnen eindeloos kijken naar ruisende bomen of een eekhoorntje dat van de ene boom naar de andere springt. En nog beter, terwijl we dat doen komt onze geest tot rust. Doordat je vertraagt, gaat je zenuwstelsel in de rusttoestand. Dit heeft veel voordelen voor lichaam en geest en zorgt onder andere voor een betere spijsvertering, verbeterde slaap, lager niveau van stresshormonen in het lichaam, betere focus, meer creativiteit, verbeterde stemming en een algemeen gevoel van welzijn. 

Een enorme boost voor je immuunsysteem 

Naast het rustgevende effect zouden bomen ook nog eens ontstekingsremmende stofjes uitscheiden die wij via ons reukorgaan binnenkrijgen en die onze gezondheid versterken!  

Eén van de meest baanbrekende ontdekkingen is die van de phytonciden. Bomen hebben blijkbaar een eigen immuunsysteem. Als een boom zich bedreigd voelt door bijvoorbeeld een schimmel, dan gaat de boom zichzelf ‘douchen’ met stofjes die phytonciden heten. Deze stofjes identificeren gevaar en vervolgens doden ze het. Zo zorgen ze ervoor dat de boom gezond blijft. Deze stofjes zijn niet alleen goed voor de boom, maar ook voor de mens! Wanneer je phytonciden inademt, wordt je eigen immuunsysteem flink gestimuleerd. Het aantal ‘natuurlijke killercellen’ (NK-cellen) in je lichaam stijgt en ze worden veel actiever. Deze cellen identificeren alle beschadigde en potentieel gevaarlijke cellen in het lichaam en verwijderen ze. Men heeft ontdekt dat de killercellen tot drie weken ná het vertoeven in het bos een verhoogde activiteit vertonen in ons lichaam. Daarom is een boswandeling van drie uur dus een enorme boost voor je immuunsysteem! 

Bosbaden 

In Japan noemen ze deze drie uur durende wandelingen ‘bosbaden’. Een mooi woord voor iets waar je gezonder, meer ontspannen en gelukkiger door wordt. Bosbaden is jezelf onderdompelen in al het groen om je heen. Je bent in een bos, wandelt maximaal anderhalve kilometer en probeert op te gaan in alles om je heen. Je bent bewust aanwezig in de natuur, je kan op een bankje zitten, en alles in je opnemen en vertragen. Zo ga je op een heel andere meer diepgaande manier met de natuur verbinden én boost je dus je immuunsysteem met de aanwezige phytoncidendie je inademt.Dit is dus een super win-win actie! Geen twijfel meer mogelijk, allen naar het bos.  

Meer over Ilona lees je hier en op Instagram.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 09:50:54 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!