• Zoeken
  • Lost Password?

Op mijn voorwaarden: Inspiratie uit de verhalen van anderen

Vicky de Groot en Gerrianne Menzo maakten samen het boek ‘Op mijn voorwaarden’, dat op 27 oktober uitkomt. Het inspiratieboek vertelt de verhalen van achttien mensen die op verschillende manieren worden uitgedaagd op het gebied van gezondheid. Het laat de beproevingen zien van de verteller, maar ook wat diegene kan en nu doet. Het tweetal hoopt vooral andere mensen met een aandoening te inspireren. Ik interviewde ze over het ontwikkelingsproces en hun eigen levens.

Gerrianne is 33 jaar en woont in Nieuwleusen. Ze heeft verschillende chronische aandoeningen waaronder het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Die zorgden ervoor dat ze in de loop der jaren wat keuzes heeft gemaakt om haar leven zo in te richten dat het voor haar werkt. Toen ze door onhoudbare zenuwpijn uiteindelijk helemaal thuis kwam te zitten, startte ze in september 2022 een eigen onderneming: Miss Menzo. 

Vicky is ook 33 jaar en woont in het Friese Parrega. Vanaf haar tiende kampte ze met ernstige vermoeidheidsklachten waarvan de oorzaak onduidelijk bleef. In het dagelijks leven is ze VA, virtueel assistent. Dit doet ze als zelfstandig ondernemer. Daarnaast post ze bijna dagelijks over haar boeken, podcast en blogs. Hiermee wil ze anderen graag inspireren om op zijn of haar voorwaarden te leven. 

De inspiratie 

Gerrianne vertelt hoe ‘Op mijn voorwaarden’ tot stand is gekomen: “Vicky kwam in september 2022 bij mij op de lijn. Ik was pas net gestart met mijn bedrijf en had op Instagram laten vallen dat ik al vanaf mijn zesde droom van het schrijven van een boek. Toeval of niet, daar was Vicky ineens! Zij bracht eerder al ‘Inspiratieverhalen’ uit en gaf aan dat ze een nieuw boek wilde uitgeven. Deze keer wilde ze het graag samen doen. En zo geschiedde. ‘Op mijn voorwaarden’ is geen ‘Inspiratieverhalen 2.0’, maar een nieuw boek. Deze keer hebben we een combinatie van mensen die in loondienst werken en die ondernemen. Daarnaast hebben we ook verhalen toegevoegd van mensen die kampen met bijvoorbeeld een angststoornis. Door de diversiteit hopen we dat zoveel mogelijk mensen zich erin kunnen herkennen en er inspiratie uit kunnen halen.” 

Ook mannen aan het woord

Vicky vult aan: “In ‘Inspiratieverhalen’ komen alleen vrouwen aan het woord. Na het eerste boek wilde ik nog een boek maken. Het idee voor ‘Op mijn voorwaarden’ kwam al vrij snel na het eerste boek, alleen had ik eerst wat last van liefdesverdriet. Ik zag Gerrianne op Instagram en het sprak me aan hoe enthousiast ze is over het ondernemen. Dit heb ik nodig, dacht ik! Ik heb haar benaderd met de vraag of ze samen een boek wilde maken. Niet wetende dat dit een van haar grote dromen was.”

Leven met uitdagingen

“Het redactiewerk hebben we samen gedaan, en de mooie vormgeving is te danken aan Vera Verlaan,” vertelt Gerrianne. “Voor de verhalen hebben we contact opgenomen met mensen die wij persoonlijk of via Instagram kennen en die te maken hebben met uitdagingen op het gebied van hun gezondheid. Uiteindelijk zijn daar, naast onszelf, zestien mensen uit gekomen die hun verhaal delen. Mijn gezondheid haperde dit jaar meer dan ik had gewild, maar dankzij de flexibiliteit van Vicky is alles goed verlopen.” “Zonder de verhalen van de medeschrijvers, vormgeving van Vera en samenwerking met Gerrianne was het niet gelukt. Het plaatje is nu compleet. Ik ben zo onwijs trots op ons allemaal!,” vult Vicky enthousiast aan.”

Waardevolle inzichten

“De hoofdpersonen uit ‘Op mijn voorwaarden’ worden op verschillende manieren uitgedaagd op het gebied van gezondheid. Of dit nu aangeboren is of in de loop der tijd is ontstaan. Ieder verhaal laat de beproevingen zien van degene die het vertelt, maar ook wat diegene juist wel kan. Het laat zien dat een leuk leven niet per se eindigt bij een ongeluk of diagnose. Of lezers nu zelf te maken hebben met een soortgelijke situatie of niet, ik weet zeker dat iedereen er waardevolle inzichten voor zichzelf uit kan halen. Juist door de diversiteit aan verhalen en personen, herkent iedereen zich wel in iemands situatie, drijfveren of kracht,” zegt Gerrianne.

Het draait om de lezer

“Het leukste aan het maken van het boek vond ik de mooie contacten met iedereen. De samenwerking, het meedenken en de openheid van alle mensen. Zo ontzettend lief! De waardering vond ik erg fijn. Ik weet wel hoe het idee voor het boek is ontstaan, maar uiteindelijk draait het om de lezer. We willen dat hij of zij geholpen wordt door deze verhalen. En dat vind ik het allerleukste aan het maken van het boek,” zegt Vicky. Gerrianne: “Het mooiste vond ik dat al deze mensen ons en de lezer hun persoonlijke verhalen hebben toevertrouwd. De kracht die straalt uit de verhalen, voelde ik steeds opnieuw tijdens de redactie en correctierondes. Kippenvel kreeg ik er af en toe van. Maar het meest memorabele moment komt, denk ik, als we de boeken daadwerkelijk in handen hebben.  Het moment dat ik de vormgeving voor het eerst zag (want oh, wat heeft Vera er wat moois van gemaakt!) en het moment waarop ik mijn dankwoord schreef, waren ook fantastisch. Dat voelde zo surrealistisch. Mijn droom kwam uit.” “Mooi gezegd, Gerrianne!,” vult Vicky aan. 

Na het boek

Ik vraag de dames naar hun plannen nadat het boek is uitgekomen. Gerrianne: “Ik ben bezig met het opzetten van een platform voor energiemanagement. Ongeacht de uitdaging waar je tegenaan loopt, is het bewaken en managen van je energie vaak een punt van aandacht. Het platform is daarom bestemd voor iedereen die hierin wat steun kan gebruiken. Ik richt me daarbij op wat je wel kunt; ik denk namelijk heel graag in mogelijkheden. Daarnaast wil ik me richten op zichtbaarheid en inclusie van mensen met gezondheidsuitdagingen op de werkvloer. Werkgevers zijn vaak huiverig voor het aannemen van deze mensen, maar dit komt voornamelijk voort uit onwetendheid.” Ook Vicky heeft alweer voldoende plannen: “Er zijn al gesprekken gaande over boek nummer drie. Daarnaast heb ik plannen voor nog twee vervolgboeken. Ik probeer mijn toekomst in te vullen naar mijn wens: veel op intuïtie en altijd om de wereld een stukje mooier te maken.”

‘Op mijn voorwaarden’ komt op vrijdag 27 oktober uit. Je kunt nu al een exemplaar bestellen via www.opmijnvoorwaarden.nl.

Op Instagram zijn Gerrianne en Vicky te vinden via:
@opmijnvoorwaarden
Gerrianne: @missmenzo
Vicky: @inspiratieverhalen

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!