• Zoeken
  • Lost Password?
Thriven op hoop

Let’s get personal: Hoop hebben

Toen de optie voor hartrevalidatie zich aandiende in de behandeling van de gezondheidsproblemen die ik ervaar, voelde ik daarbij veel weerstand. Daardoor merkte ik hoe belangrijk hoop hebben is. Ik zag eerlijk gezegd niet in hoe een revalidatieperiode me zou kunnen helpen. Ik had inmiddels dusdanig veel kennis van terugkerende pericarditis, dat de kans op duurzaam herstel me zo goed als nihil leek.

Mijn negatieve gedachten brachten me niet verder en alles wat ik zelf al samen met mijn artsen had geprobeerd hielp ook niet. Die benadrukten de wellicht nieuwe visie van het team in het revalidatiecentrum. Toen ik daarover nadacht, zag ik nieuwe kansen en daarmee ook weer lichtpuntjes. Je kunt nooit zeker weten of je ergens niet uitkomt als je niet alles hebt geprobeerd. Zolang ik hoop hou, blijf ik proberen en is er nog een kans. Hoop hebben is voor mij nieuwe mogelijkheden onderzoeken en andere opties uitproberen. Tegelijk geeft het me weer levenslust en optimisme, want wie weet…?

‘Mijn negatieve gedachten brachten me niet verder’

Zonder hoop stort ik in en word ik lusteloos: ‘het is toch allemaal zinloos. Ik heb alles al geprobeerd en niks werkt.’ Die fases heb ik vaak genoeg gehad in laatste jaren van mijn ziekteproces. Soms ook terecht, want ik kreeg vaak tegenslag op tegenslag. Talloze medicijnen die niet het beoogde resultaat gaven (maar die ik zonder hoop niet zou hebben geprobeerd) en korte goede periodes die in een klap werden afgebroken door alweer een opvlamming.

Vaak stuit ik op allerlei kritiek op het hebben van hoop: ‘Het is alleen maar een gebed, het zet je niet aan tot actie.’ ‘Het weerhoud je ervan je op een negatieve uitkomst voor te bereiden.’ ‘Het is vragen om teleurstelling.’ ‘Het kan je aanmoedigen persoonlijke macht en controle op te geven.’* Dit kan allemaal zo zijn, maar dan kun je net zo goed beargumenteren dat je niet meer positief of optimistisch mag zijn, want dat heeft hetzelfde effect.

Ik begrijp de negativiteit rondom hoop hebben niet. Hoop heeft me weer een doel gegeven en ik ga er keihard voor. Tot dusver loopt het bepaald niet op rolletjes, maar ik geeft niet op want ik heb nog hoop. En als dit niet lukt, probeer ik na een tijdje vast en zeker wel weer iets anders.

*Dit zijn 4 van 7 argumenten dat Amerikaans tijdschrift Psychology Today noemt tegen hoop.

Lees hier andere Let’s get personal’s.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!